Свет

Шарл Мишел: О условима за мир одлучује Украјина, не ЕУ или САД

Председник Европског савета Шарл Мишел каже да ће питање европске одбране и безбедности вратити на дневни ред Савета
Шарл Мишел: О условима за мир одлучује Украјина, не ЕУ или САДwww.globallookpress.com © © Benoit Doppagne

Председник Европског савета Шарл Мишел оценио је да "није на Европској унији, ни на Г7, ни на Сједињеним Државама да одлучују о томе које уступке Украјинци треба да учине" и под којим условима се може постићи мир у тој земљи.

"Масовно подржавамо Украјинце на финансијском, војном и политичком плану", рекао је Мишел у интервјуу за француски јавни радио "Франс ентер".

Упитан о енергетској кризи и увозу руског гаса у Европу, Мишел је рекао да "рат који је покренула Русија има последице, постоји цена коју плаћамо."

Коментаришући недавно отказани француско-немачки савет министара, који се одржава једном или два пута годишње, и спекулације о проблемима у односима француско-немачког "пара", Мишел је рекао да је однос те две земље веома важан за Европску унију.

"Да, могла су се чути различита мишљења о енергетици, али имам поверења", додао је он истичући да "нема разлога за бригу".

Упитан о упозорењима Немачке да ће због антируских мера 27 земаља ЕУ изгубити све, што се може протумачити као стављање својих интереса испред европских, Мишел је одговорио потврдно, истичући да је "Немачка је веома посвећена одбрани свог индустријског сектора".

"Оно што је добро за Немачку, добро је и за Европску унију. Никоме није у интересу да Немачка, која је један од економских покретача ЕУ, пропада због рата у Украјини", додао је он, истичући, ипак, "потребу за солидарношћу како би се заштитило унутрашње европско тржиште."

Мишел је рекао и да ће несугласице о ограничавању цена руских енергената унутар ЕУ бити превазиђене у року од неколико недеља, већ "током новембра".

Говорећи о европској безбедности у контексту рата у Украјини, председник Европског савета је рекао да је "Француска у праву што се залаже за јачање европске одбране и безбедности" и да ће "због тога питање европске одбране вратити на дневни ред Европског савета у наредним месецима."

"Ми у Европи морамо да преузмемо одговорност за своју безбедност", додао је.

image