Русија

Медведев: Крах међународног права почео Трибуналом за Југославију

Заменик председника Савета безбедности Русије је истакао да земље колективног Запада искривљују суштину међународног права коју увек прилагођавају својим интересима
Медведев: Крах међународног права почео Трибуналом за Југославију© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Савремени пад међународног права почео је са самопроглашеним Међународним кривичним судом за бившу Југославију, када је озбиљно нарушено поверење у наднационалну правду, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Стрпљење Русије није бескрајно, а сваки компромис има границе иза којих постоји претња по безбедност и суверенитет земље, рекао је Медведев на Међународном правном форуму у Санкт Петербургу.

"Ако правне институције не функционишу, замењују их друге које су ефикасне и способне да изразе вољу конкретне државе, а не вољу једног броја држава. Нема смисла да се повинујемо одлукама правних структура које су застареле или потпуно дискредитоване. Ако се међународне конвенције не примењују и не спроводе се судске одлуке које земље признају, онда ће да се користи топовска и ракетна артиљерија, па чак и да лете и хиперсоничне ракете", казао је Медведев.

Однос снага у свету промењен распадом СССР-а

Након распада СССР однос снага у свету се радикално променио, а "неке јаке земље", као што су САД и земље НАТО-а, почеле су то да доживљавају као своју личну победу, као и победу доктрине која је служила њиховим националним интересима, констатовао је Медведев.

"Тада су почели да говоре о крају историје, коначном тријумфу либералне идеологије која представља крајњу тачку социокултурне еволуције човечанства", рекао је Медведев.

Додао је да Запад спроводи економску доминацију, политичку и војну експанзију позивајући се на принципе "демократије", док у ствари сузбија сваки покушај живота који није по обрасцима које су они створили.

Медведев је навео да су САД и њихови савезници, након што су се прогласили победницима у Хладном рату, сматрајући се главним у свим међународним институцијама, изврнули саму суштину кључних принципа на којима се заснива деловање таквих организација.

Медведев је истакао да земље колективног Запада данас искривљују суштину међународног права, увек у својим интересима.

Задатак Русије

Задатак Русије је, наводи Медведев, да врати светски поредак принципима једнакости и сарадње, а не диктата и доминације.

"Русија се увек залагала и доследно ће се залагати за реализацију принципа суверене равноправности у међународним односима. У том циљу треба заједно деловати. Само наше координисане акције омогућиће да се коначно успостави светски поредак који није заснован на сили, него на правди, на владавини права, како би се поново вратила вера у праве вредности међународног права", рекао је Медведев.

Он је додао да треба завршити изградњу мултиполарног система светског поретка где ће суверенитет земаља имати кључни значај и посебну вредност. Медведев је констатовао да ће се међународно право у блиској будућности трансформисати у складу са новим светским поретком – "стари поредак је застарео, замениће га мултиполарни систем односа између држава".

image