Свет

Посланик дигао глас у Европском парламенту: Хоће да ме ућуткају о НАТО и Украјини

Посланик Европског парламента Марсел де Граф изјавио је да је напустио своју групу због њеног "милитантног става" према Руској Федерацији
Посланик дигао глас у Европском парламенту:  Хоће да ме ућуткају о НАТО и Украјини© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Посланик из Холандије (партија Форум за демократију) Марсел де Граф напустио је екстремно десничарску групу у Европском парламенту "Идентитет и демократија" због њеног "милитантног" става према Руској Федерацији.

"Напуштам групу Идентитет и демократија у Европском парламенту. Њихов покушај да ме ућуткају о НАТО и Украјини је неподношљив", написао је де Граф на свом Твитер налогу.

Према речима холандског посланика, ова политичка групација је жртвовала своје принципе зарад власти, али да он није спреман да то уради.

"Залажем се за деескалацију између Русије и Украјине и желим да се дистанцирам од изузетно милитантне позиције групе Идентитет и демократија", објаснио он.

Де Граф је позвао на хитно укидање антируских санкција, обуставу финансијске помоћи и испоруке оружја Украјини.

"Потребно је да имамо конструктиван дијалог да бисмо постигли мир и просперитет", рекао је он и додао да "њихови суграђани испаштају за дешавања у Украјини".

Холандски посланик је најавио и намеру да оснује нову групу у Европском парламенту, чије ће кључне тачке бити укидање санкција Руској Федерацији, деескалација у Украјини, као и поштовање аутономије и идентитета земаља чланица ЕУ.

Подсећамо, упркос инсистирању на што оштријим санкцијама према Русији, холандске власти направиле су изузетак за десетине компанија и институција, изузевши их од примене ембарга, објавио је холандски РТЛ Њуз, преносе РИА Новости.

Они су од фебруара издали 91 изузеће од санкција ЕУ против Русије.

Одговарајуће изузетке направила су министарства спољних послова, привреде, финансија, инфраструктуре, образовања Холандије да би се омогућила одређена флексибилност у конкретним случајевима.

Тако је Министарство за инфраструктуру и водне ресурсе Холандије дозволило улазак у њихове луке 34 брода под заставом Руске Федерације, који превозе храну и алуминијум.

 

image