Спорт

Украјинци тражили избацивање Русије из ФИФА и УЕФА!

Фудбалски савез Украјине (УАФ) затражио је од Светске фудбалске федерације (ФИФА) и Европске фудбалске уније (УЕФА) да избаци Русију због војне интервенције.
Украјинци тражили избацивање Русије из ФИФА и УЕФА!Gettyimages.ru © Alan Harvey/SNS Group

Украјинци желе избацивање Русије и већ су послали званични захтев Фифи и Уефи који је потписао председник савеза Андреј Павелко.

Кровне фудбалске организације већ су забраниле руске клубове и репрезентацију са међународних такмичења, пратећи препоруке Међународног олимпијског комитета (МОК).

Павелко је на Фејсбук страници објавио да је УАФ послао „хитан захтев“ Фифи и Уефи да би се употребиле „најоштрије сакнције против РФУ“.

„Јасно, тражили смо искључење Русије из Фифе и Уефе“, потврдио је Павелко.

У међувремену, Русија је интегрисала нове територије у фудбалска такмичења, па ће се, између осталог, клубови са Крима такмичити у руској Премијер лиги.

Региони Херсон и Запорожје, уз Доњецк и Луганск, постали су део Руске федерације прошлог месеца, на одржаним референдумима.

Захтев украјинског савеза стигао је пошто је Павелко потврдио да ће Русија бити искључена из квалификација за Европско првенство 2024. у Немачкој, што Уефа тек треба да потврди.

„Руси немају за шта да се припремају. Барем до 2024. неће бити присутни на међународним фудбалским такмичењима.“

Такође, навео је да Украјинци покушавају да обуставе организацију пријатељске утакмице између Русије и Босне и Херцеговине у Санкт Петербургу следећег месеца, којој се противе многи играчи „змајева“.

„Радимо све што је у нашој моћи како бисмо спречили одигравање тог сусрета“, закључио је Павелко.

image