Србија и Балкан

Ко није дао војсци да склони спомен-плочу у Морињу?

Посланик Демократстког фронта Јован Вучуровић истакао је да се мора утврдити ко је наредио војсци да спречи Комуналну инспекцију да уклони спомен-плочу
Ко није дао војсци да склони спомен-плочу у Морињу?© Unsplash/Joachim Lesne

Лидери црногорске партијe Демократски фронт (ДФ), затражили су смену начелника Генералштаба Црне Горе Зорана Лазаревића, након што су припадници војске спречили Комуналну инспекцију Општине Котор да уклони спомен-плочу у бившем војном складишту у Морињу, преносе подгоричке "Вијести".

"Након што су припадници Војске Црне Горе спречили државне органе да уклоне спомен-плочу у Морињу, тражимо да се под хитно смени начелник Генералштаба Војске Црне Горе и шеф обавештајне службе, али и да буду процесуирани због овог тешког инцидента. Овај чин се јасно може окарактерисати као побуна Војске", навео је портпарол и посланик Демократског фронта Јован Вучуровић.

Вучуровић је додао да је неопходно да се утврди ко је наредио војсци да спречава државне органе да спроводе закон, истичући да су доскорашњи министри одбране и спољних послова, Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић, "срамним чином", покушали да оптуже своју државу и да сву кривицу за рат деведесетих година прошлог века пребаце на свој народ.

"Спомен плочу је требало поставити у Лори, тамо су на зверски начин убијани грађани Црне Горе", закључио је Вучуровић.

Црногорско Министарство одбране саопштило је да су припадници Војске Црне Горе поступили у складу са законом и правилима службе јер Комуналној полицији нису дозволили да уклони спомен-плочу са објекта некадашњег логора Југословенске народне армије у Морињу.

Из Министарства истичу да су припадници Војске Црне Горе дужни да на основу Закона о ВЦГ и Правилима службе обезбеђују све војне објекте.

Министри одбране и спољних послова Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић су спомен-плочу у некадашњем војном складишту открили 10. октобра у друштву хрватских колега, министара спољних послова и бранитеља, Горана Грлић Радмана и Томе Медведа.

Управа за инспекцијске послове Црне Горе наложила је у понедељак, 17. октобра, Општини Котор да у року од три дана уклони спорну спомен-плочу, констатујући да "нема документације која доказује да се предметна плоча налази у Програму спомен-обележја, који усваја Скупштина Општине Котор, нити постоји сагласност Владе Црне Горе јер се ради о догађају за који није протекло прописаних 50 година од момента настанка."

image