Свет

Укајина се решава још једног "хероја": Предаје га у размени заробљеника

Шеф украјинског произвођача авионских мотора и носилац ордена Хероја Украјине Вјачеслав Богуслаев може бити предат Русији у замену за заробљене војнике
Укајина се решава још једног "хероја": Предаје га у размени заробљеника© Foto Global Look Press/Ukraine Presidential Press Service/Keystone Press Agency

Шеф престижног украјинског произвођача авионских мотора Мотор Зих могао би да буде предат Русији при размени заробљеника након што је оптужен за издају, изјавио је саветник председника Владимира Зеленског за локалне медије Михаил Подољак.

Кијевски суд јуче је одредио Вјачеславу Богуслаеву притвор услед тврдњи украјинске безбедносне агенције (СБУ) да је осамдесеттрогодишњи инжењер продавао резервне делове и моторе руским произвођачима хеликоптера.

"Искористићемо сваку прилику, сваког појединца... да повратимо наше људе," изјавио је Саветник украјинског председника Михаил Подољак, назвавши Богуслаева "лажним" Украјинцем.

Портпарол Кремља Димитриј Песков данас је одговорио на Подољакову изјаву, наводећи да се кабинет руског председника тренутно не бави никаквом разменом талаца, "као ни, колико нам је познато, господин Подољак."

Саветник украјинског председника је у новом интервјуу изјавио да је кабинет Зеленског "апсолутно позитивно" реаговао на хапшење Богуслаева, и додао да се нада да ће бити још многих сличних хапшења.

"Имамо много грађана попут њега. Током протеклих 30 година, они су градили каријере и служили руским политичким и економским интересима. Овде су награђивани титулама попут Хероја Украјине и уживали заштиту покровитеља на различитим нивоима," изјавио је Подољак.

Богуслаев се налазио на челу Мотор Зих од 1991. године. Он је служио као народни посланик током неколико мандата, и служио као саветник на различитим позицијама бившим украјинским председницима. Богуслаев је 2000. године био је одликован орденом Хероја Украјине, највишим почасним звањем у овој земљи.

Подољак је Богуслаева назвао "црвеним директором", како су претходно називани директори који су приватизовали своје фабрике током распада СССР. Владимир Зеленски је прошле године наредио да се Мотор Зих национализује услед спора са кинеским инвеститорима око власништва компаније.

Саветник Зеленског наводи да је "трећина политичке класе" у Украјини про-руски оријентисана на један или други начин.

"Време пост-совјетских икона је готово" изјавио је Подољак уз наде да ће и други 'црвени директори' који се нису определили за једну страну одговарати за своје поступке. "Верујем да је потребно донети коначно решење по том питању," додао је он.

Украјинске власти осудиле су Богуслаева за издају, за шта минимална казна представља десет година у затвору. Прво саслушање Богуслаева није било јавно. Поред њега, ухапшен је још један званичник компаније Мотор Зих, Олег Дзујба.

image