Свет

Пољска: Брисел нас тера да изађемо из Европске уније

Захваљујући Бриселу и Берлину који су отуђили Пољаке од ЕУ, тема раскида Варшаве и Уније више није табу
Пољска: Брисел нас тера да изађемо из Европске унијеwww.globallookpress.com © © IMAGO/Chris Emil Janssen

Сада изгледа извесно да новац из Фонда опоравак који Европска унија дугује Пољској неће стићи у Варшаву пре парламентарних избора 2023. године.

Овај драматичан потез је чисто политичка одлука донета у Бриселу и Берлину да се непослушни Пољаци "изгладне", пише портал "Зирохеџ".

У медијима већ круже приче да ће и преостала средства која ЕУ дугује Пољској бити замрзнута. Ово није изненађење с обзиром на то да је естаблишмент ЕУ одустао од било каквог претварања да фер играч. Логично је да Брисел изнесе сво расположиво оружје против омражене конзервативне владе Права и правде (ПиС).

Циљ је да се Пољаци натерају да гласају на прави начин и изаберу праву владу, што је мешање у унутрашње и суверене послове државе чланице и што нема много везе са демократијом.

Ово није ни у духу уговора ЕУ и оснивачких принципа као што je појам Европе једнаких и суверених држава чланица — добровољна унија која уједињује, а не одузима суверенитет.

Сада се чини да ЕУ жели да разбије побуњене провинције и натера их да прихвате централну власт за доношење одлука.

Ово није први пут да се ово дешава. Исто је урађено и влади Сиризе у Грчкој 2015. Она је била принуђена да усвоји политике које су наметнуле тројка Европске комисије, Међународног монетарног фонда и Европске централне банке. Демократски мандат је укинут у име демократије. Све би било смешно да није тако озбиљно, оцењује портал.

Европске институције су то урадиле и Италији, мењајући владе за оне које су следиле њихове инструкције. Притисак је вршен и на Ирску, Португал и Шпанију. Сада су на реду Пољска и Мађарска.

Естаблишмент ЕУ је одлучан да избегне било какву промену начина на који ради. Ништа није научио из финансијске кризе 2008. године, кризе евра, брегзита или тоталног колапса енергетске политике као последица рата у Украјини.

Брисел није заинтересован да дели власт и када се појави таква врста изазова, оштро реагује, називајући противнике екстремистима и антиевропљанима који морају бити заустављени.

Елите ЕУ су увек у праву и никада ни за шта нису криве. Није искључено, наводи "Зирохеџ", да ће успети да разбију Пољску на исти начин као што су разбили Атину и Рим. Али ако то ураде, неће бити без последица.

Полекит би могао да постане самоиспуњавајуће пророчанство док се људи окрећу против ЕУ или када естаблишмент ЕУ ефективно гура Пољску из ЕУ. Темељи за то се постављају пред нашим очима.

image