Свет

"Њујорк тајмс": Риши Сунак неће спасити Велику Британију

Обећање новог премијера да ће поправити економију - звучи шупље, пише британска новинарка
"Њујорк тајмс": Риши Сунак неће спасити Велику Британијуwww.globallookpress.com © XinHua/Li Ying

Нови премијер Велике Британије Риши Сунак неће спасити земљу од кризе у којој се тренутно налази, пише британска новинарка Кими Чада за "Њујорк тајмс".

У тексту се истиче да, упркос томе што Сунак изгледа "смирено и компетентно, он нема додира са земљом коју ће водити".

"Тој земљи (Великој Британији), економски стагнирајућој, регионално неуравнотеженој, социјално угроженој, преко је потребно саосећајно вођство. У Сунаку, који је по убеђењу присталица тачеризма, Британија то највероватније неће добити", пише Чада.

Пре него што је постао премијер, Сунак је од 2020. био министар финансија. У марту ове године, обећао је да ће обезбедити милијарде фунти финансијске подршке породицама и увести бенефиције у складу са високом стопом инлфације. Међутим, ове мере у пракси су биле парцијалне.

"Сунак је био оштро критикован и унутар сопствене партије јер није учинио довољно да заштити најсиромашније у земљи", подсећа британска новинарка и додаје да су "његови шркти планови" оцењени као "недовољни, неефикасни и неконзервативни", као и да је Сунаков мандат на месту министра финансија дефинисала површна брига за друге.

Смањење социјалне заштите

У анализи се указује на податак да у Великој Британији први пут потражња за банкама хране надмашује понуду, као и да би грађани већ у јануару могли да се суоче са нестанком струје.

Инфлација у Британији је прешла 10 одсто, а очекује се да ће следеће године имати највећу инфлацију и најнижу стопу раста у поређењу са осталим чланицама Г7 (САД, Канада, Велика Британија, Француска, Италија, Немачка и Јапан)

"Oве болести су, наравно, последица дубоких, системских проблема. Међутим, Сунак је саучесник у њима. Ни у једном тренутку није показао значајније интересовање за решавања, оспоравање или исправљање ових питања", пише Чада и упозорава да обећање новог премијера да ће поправити економију - "звучи шупље".

Она наводи да још нису познати Сунакови планови, али да се из његове биографије као министра, "поштено може претпоставити" да ће обуздати јавну потрошњу и смањити социјалну заштиту.

"Ко зна да ли ће такав приступ, изведен компетентно и са дозом озбиљности, оживети изборну срећу Конзервативне партије, али на почетку његовог мандата, једна ствар је загарантована: Сунак, конзервативни спасилац, неће спасити земљу", закључује се у тексту. 

image