Свет

Макрон удара "пацке" Шолцу: Отказана заједничка конференција за медије

Француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц требало је да заједно изађу пред медије после данашњег "радног ручка"
Макрон удара "пацке" Шолцу: Отказана заједничка конференција за медијеwww.globallookpress.com © © Paul Chiasson Source/ Keystone Press Agency

Лидери две највеће европске силе састају се данас у Паризу како би размотрили ситуацију у Украјини, енергетску кризу, питања одбране.

Радни ручак Макрона и Шолца организован је на брзину након што је самит влада Француске и Немачке одложен за јануар због политичких неслагања.

Из Берлина је јуче саопштено да ће после билатералног састанка Шолц и Макрон заједно изаћи пред новинаре, само да би уследило саопштење Париза да није планирана конференција за медије.

У политици и дипломатији, пракса  заједничких изјава за медије после састанака је уобичајена и нешто најосновније што домаћин може да уради.

Ускраћивање госту, а нарочито високорангираном, да се обрати медијима сматра се "укором" и "васпитном пацком" коју је, како се чини, Макрон сада доделио Шолцу.

Спољнополитички уредник канала "Франс 24" Армен Георгијан јавио је, позивајући се на своје изворе, да се двоица лидера данас неће обратити медијама.

Према његовим речима, веома је необично да домаћин ускрати свом савезнику конференцију за медије или макар изјаве.

Георгијан је подсетио да је радни ручак "замена" састанка на вишем нивоу и да је организован како би се пред јавношћу показало да ово савезништво и даље постоји и значи.

Односи Француске и Немачке су већ дуже лоши. Французи замерају Берлину што ће са 200 милијарди евра помоћи грађане и привреду да преброде енергетску кризу.

Уредник "Франс 24" је оценио и да је специјална војна операција у Русији довела до "натоизације" Немачке, односно да се Немачка окренула Сједињеним Државама и сарадњи са НАТО чланицама са истока Европе на уштрб француско-немачког одбрамбеног партнерства и планова.

Француска, рекао је Геоергијан, жели савезника у Немачкој на свом пројекту одбрамбене заједнице ЕУ.

image