Русија

Балицки упозорио: Запорожје нови Маријупољ, град препун странаца

Локално становништво је видело војне припреме и на улицама чуло људе који разговарају на пољском, немачком и енглеском језику
Балицки упозорио: Запорожје нови Маријупољ, град препун странацаwww.globallookpress.com © V Ictor/XinHua

Кијев претвара град Запорожје у утврђено подручје налик Маријупољу , изјавио је вршилац дужности гувернера Запорошке области Јевгениј Балицки за телевизију Русија 24.

"Запорожје се претвара у нешто попут Маријупоља. Тамо се налази на хиљаде странаца.", упозорио је Балицки.

Према његовим речима, локално становништво је видело војне припреме и на улицама чуло људе који разговарају на пољском, немачком и енглеском језику.

ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорошка област званично су се крајем септембра ујединиле са Русијом, али је град Запорожје остао под контролом Кијева. Украјинске власти одбијају да признају резултате референдума и тврде да ће поново преузети територије за које тврде да им припадају.

Град Маријупољ је под контролом Русије од маја, након што су се последње украјинске трупе предале. Војници, од којих су многи припадници неонацистичког пука Азов, провели су недеље бранећи челичану Азовстаљ, велику совјетску фабрику са масивним подземним делом дизајнираним да служи као бункер током рата.

Балицки тврди да је на хиљаде плаћеника распоређено у фабрици Автозаз у Запорожју коју би могли да искористе на сличан начин као и Азовстаљ. Напоменуо је да странци малтретирају локално становништво и да "преузимају места која желе и претварају их у војне испоставе".

За овај систем Балицки је окривио Вашингтон и Кијев и истакао да њима није стало до људи који живе у том граду и да је за њих добро што се трупе које раде за Украјину "понашају као окупатори, а не као браниоци".

image