Русија

Шојгу: Вежбе нуклеарних снага успешно спроведене

Предвиђени циљеви војних вежби у потпуности су испуњени, поручују у Кремљу
Шојгу: Вежбе нуклеарних снага успешно спроведенеwww.globallookpress.com © © MOD Russia

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу обавестио је данас руског председника Владимира Путина да су стратешке нуклеарне снаге Војска Русије вежбале наношење масивног нуклеарног удара на потенцијалног противника у случају да буде нападнута.

Како је навео Шојгу, војне вежбе се одржавају под руководством руског председника, а током њих је са Камчатке испаљена и интерконтинентална балистичка ракета "јарс", саопштио је Кремљ. У реализацији ових војних вежби, руске војне снаге су користиле и авионе Ту-95МС, са којих су испаљене крстареће ракете, наводи се у званичном саопштењу.

"Циљеви предвиђени током вежби стратешких снага одвраћања су у потпуности испуњени, све ракете су постигле циљеве потврђујући дате перформансе", поручили су из Кремља.

Како преносе руски медији, председник Русије је раније данас надгледао војне вежбе из Кремља.

Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов подсетио је у уторак да Москва не планира да искористи нуклеарно оружје у Украјини. Коментар је уследио након изјаве америчког председника Џозефа Бајдена, који је у разговору са новинарима у Белој кући рекао да би коришћење нуклеарног оружја од стране Русије била "изузетно озбиљна грешка".

Званична Москва је почетком августа ове године нагласила да нуклеарни рат никада не би требало да буде започет, јер у том случају ни једна страна не би била победник. Ипак, руски званичници понављају да се Кремљ неће устручавати да искористи нуклеарно оружје у случају да би такав развој догађаја био неопходан у циљу одбране руске територије.  

image