Економија

"Мишлен", "Мерцедес", "Волво" грцају, БАСФ најавио трајно смањење броја радника

Последице инфлације и континуираног раста цена енергената и сировина почело је да се озвиљно изражава на профите европских индустријских дивова
"Мишлен", "Мерцедес", "Волво" грцају, БАСФ најавио трајно смањење броја радника© Foto Global Look Press/Boris Roessler/dpa

Рекордно високе цене енергената и сирових материјала почеле су да угрожавају и лидере у европској индустрији.

"Мишлен" и "Мерцедес-Бенц" нашли су се међу гигантима који себи прогнозирају значајно мању зараду на тлу Европе у предстојећем периоду, док је БАСФ СЕ, највећи светски произвођач хемикалија са седиштем у Немачкој, најавио "трајно смањење" инфраструктуре на Старом континенту, преноси "Блумберг".

Већина великих произвођача је до сада на узастопна поскупљења енергената и сировина одговарала дизањем цена производа, али нови извештаји указују да су стрмоглав раст инфлације и каматних стопа већ учиниле овај приступ неефикасним.

"Инвеститоре су бринуле последице инфлације већ дуже време, али се сада оне испољавају и у рачуницама," изјавио је менаџер фондова миланске БПЕР банке Матео Бранколини. "То слути на невољу за многе компаније, али и потрошаче, у Европи."

Шведски произвођач теретних возила АБ Волво саопштио је прошле недеље да се комбинација високих цена енергената и компликација при транспорту већ испољава на остварен профит.

"Мишлен" очекује да ће трошкови производње скочити за додатних 2,6 милијарди евра ове године, изјавио је главни финансијски службеник компаније Ив Шапо. Компанија је на "хиперинфлацију" трошкова одговорила тако што је подигла цене гума произвођачима аутомобила, додаје Шапо уз наводе да су преговори били "дугачки."

Највећи светски произвођач хемикалија са седиштем у Немачкој БАСФ саопштио је да је рачун за гас ове компаније током првих девет месеци ове године достигао 2,2 милијарде евра. БАСФ се до сада борила против растућих цена производње дизањем цена али и смањеном употребом свог највећег постројења у Лудвигсхафену у Немачкој.

Извршни директор БАСФ-а Мартин Брудермилер изјавио је данас да је су стрмоглав раст цена гаса, слаб раст, и строге регулације ЕУ "угрозиле компетитивност европских произвођача и натерале нас да ревидирамо своје структуре трошкова што пре, али и трајно."

Ова компанија је пре две недеље саопштила да намерава да смањи трошкове за милијарду евра током наредне две године укидањем неких од својих одељења, превасходно оних у вези са ИТ сектором, комуникацијама, али и истраживачким постројењима, пренео је "Фајненшел тајмс".

Брудермилер, који је је упозоравао да ће ембарго на руски гас бацити Немачку у највећу кризу од Другог светског рата, изјавио је данас да је овакво ревидирање структуре трошкова неопходно како би се "сачувала наша дуготрајна компетитивност у Немачкој и Европи."

image