Србија и Балкан

Амбасада САД Додику: Нема оправдања за опасну реторику о сецесији

Амбасада САД у БиХ поручила је, поводом митинга у Бањалуци који је организовао Савез независних социјалдемократа (СНСД), да у демократији нема места за реторику о сецесији
Амбасада САД Додику: Нема оправдања за опасну реторику о сецесијиAP © AP Photo/Armin Durgut

Сједињене Државе поштују право на мирно окупљање и протесте, јер је то део демократије, али, како су навели, нема оправдања за опасну и неодговорну реторику о сецесији саопштила је америчка амбасада у Сарајеву поводом народног митинга, који је у уторак одржан у Бањалуци у организацији СНСД и коалиционих партнера.

"Свако ко се кандидује за јавну позицију мора да поштује демократске процесе и институције које осигуравају да се глас грађана чује и морају престати са изношењем непотпуних и нетачних информација гласачима у вези с изборним процесом", саопштено из је Амбасаде САД.

Навели су да су САД посвећене принципима Дејтона - да је БиХ демократска мултиетничка, суверена и независна држава с неупитним територијалним интегритетом, преноси Танјуг.

"Ни Дејтон, ни Устав БиХ не дају право било којем ентитету да може да се отцепи. Свака активност која би водила ка распаду БиХ би значила кршење Дејтона и имала би озбиљне последице", наводи се у саопштењу.

Поручили су да власти имају одговорност да осигурају интегритет изборног процеса, што укључује и поновно бројање листића и друге мере које налажу околности.

Протест у Бањалуци организован је због, како се наводи, покушаја "прекрајања изборне воље народа Републике Српске" и на њему се окупило око 30.000 чланова и симпатизера владајуће коалиције у РС.

За СНСД и Милорада Додика, лидера ове странке и њеног кандидата за председника  на Општим изборима 2. октобра, спорно је што Централна изборна комисија Босне и Херцеговине (ЦИK БиХ) није објавила утврђене резултате за председника и потпредседнике Републике Српске.

Ови гласови се поново контролно броје од 13. октобра по наредби ЦИK-а, након што су добили бројне приговоре и пријаве опозиције о изборној крађи.

ЦИK БиХ је 22. октобра објавио резултате Општих избора у БиХ, за чланове Председништва БиХ, посланике у Представничком дому и ентитетским парламентима, као и у кантоналним скупштинама.

Након што буду решене све жалбе и приговори на изборни процес, званични резултати би требало да буду објављени 2. новембра.

image