Србија и Балкан

Вучић о Макроновом и Шолцовом плану: Одговорићемо у наредна 24 сата

У детаље не могу да улазим, рекао је председник Србије
Вучић о Макроновом и Шолцовом плану: Одговорићемо у наредна 24 сата© FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Београд спреман за разговоре и преговоре, али да постоје ствари које се налазе у предлогу Француске и Немачке за решење косовског питања које не може да прихвати.

Вучић је након састанка са политичким представницима Срба са КиМ и седнице Савета за националну безбедност рекао да су разматрали и француско - немачки план, који подржавају САД и да ће одговор послати у року од 24 сата.

"Спремни смо да разговоре и преговоре наставимо, али постоје ствари које ми нисмо спремни да прихватимо и не можемо да прихватимо", казао је Вучић.

"У детаље не могу да улазим", додао је он.

Вучић је навео да је Беоиград спреман за дијалог и да ће урадити све да уради да сачува мир и стабилност. Такође, председник је објаснио да "Србија неће дозволити прогон грађана".

"Неће бити 2004. године, нити било каквих сличних акција против Срба", истакао је Вучић.

О "Уставу Косова"

Вучић се осврнуо на коментар бившег амбасадора Холандије на Косову Роберта Боша да је договор о заједници ЗСО донео само штету Косову и да мора да буде све по косовском уставу, и рекао да не може устав Косова као непостојеће државе да буде изнед Устава међународно признате државе Србије.

"Кажу, ви их пустите у УН, па ће они да оснују ЗСО - неће да може, што би рекли на југу Србије. Има прво да испуните што сте потписали, па ћемо да разоврамо даље и све у складу са међународним јавном правним нормама", поручио је Вучић.

Он је истакао да разуме изјаву Боша и то да би сви они волели да не постоје Срби и ЗСО и да не постоји Република Српска, као и да је за њих све српско проблем.

"Каже да мора да буде све у складу са уставом Косова. Што смо онда преговарали, могу онда и данас да оснују 100 таквих заједница, па што смо онда преговарали у Бриселу. Што су нам онда слали овај план, пошто је супротан Уставу Србије. Мисле да је у хијерархији правних аката устав измишљене државе која не постоји у складу са међународним правним поретком је виши у хијерархији правних аката од устава суверене државе коју признају све земље света. Где то пише и по ком принципу", упитао је Вучић.

Додаје да му то није никакво изненађење, као и када питају да ли може да се не зове заједница или асоцијација, него да буде неко друго име.

"Нећу да тражим никакво друго име, него баш оно што смо потписали", истакао је Вучић.

image