Свет

Ко стоји иза покрета "Џаст стоп ојл"

Одакле новац тренутно најконтроверзнијој еко-активистичкој групи?
Ко стоји иза покрета "Џаст стоп ојл"www.globallookpress.com © © Martyn Wheatley

Еколошка група за заштиту животне средине "Џаст стоп ојл" постоји мање од годину дана, али је својим екстремним поступцима подигла велику буку у медијима. Прославили су се скрнављењем Ван Гогове слике "Сунцокрети" коју су полили супом од парадајза.

Откако је покренута у фебруару 2022, ова група грађанског отпора организовала је широки спектар протестних акција – од оштећивања уметничких ремек-дела до блокирања саобраћаја. Одмах се наметнуло питање да ли њихови циљеви оправдавају средства, те да ли њихове прогнозе – уништење планете уколико се одмах не одбаце традиционални извори енергије – имају било какву основу.

Имајући у виду њихов вртоглави успон,новинар Феликс Лившиц осврнуо се на финансијску позадину ове еколошке групе.

Пре свега њихова веб-страница позива присталице да донирају новац преко сервиса "Етереум". Према неким прорачунима, свака појединачна трансакција коришћењем криптовалуте ствара 34 кг угљен-диоксида – отприлике исту количину енергије просечно америчко домаћинство потроши за два и по дана, или "Етереум" годишње троши више енергије него Данска.

Дакле, у првих седам месеци постојања "Џаст стоп ојл" зависио је од тајних донација путем криптовалуте с великим угљеничним отиском.

Фонд за климатске хитне случајеве Ејлин Гети

Једини јавно потврђени подржавалац "Џаст стоп ојла" је Фонд за климатске хитне случајевe са седиштем у САД, који обезбеђује грантове и средства за зелене покрете и организације широм света. Предводи га Ејлин Гети, наследница Гетијевог богатства од 5,4 милијарде долара, које је стечено преко породичне нафтне компаније. Ово је изазвало широко распрострањене оптужбе да индустрија фосилних горива спонзорише "Џаст стоп ојл".

Ејлин Гети спонзорише многе велике еколошке протестне групе, укључујући контроверзне активисте против изумирања "Екстинкшн ребелион".

Лившиц начин деловања "Џаст стоп ојла" и "Екстинкшн ребелиона", који се дакле финансирају са истог извора, повезује са још једном групом за заштиту животне средине "Инсулејт Британ", налазећи да су све три под директним утицајем – Роџера Халама, који је помогао у њиховом оснивању.

Халамови апокалиптични еколошки погледи сажети су у његовом тешко разумљивом манифесту. Он предвиђа да ће у наредних 30 година доћи до "гладовања и колапса нашег друштва" и "рата и насиља, клања младића и силовања младих жена на глобалном нивоу".

Халам је написао манифест док је био у затвору због кршења услова кауције, након што је више пута покушавао да затвори лондонски аеродром "Хитроу" користећи цивилне дронове у лето 2019. године.

"Екстинкшн ребелион" не учествује у инцидентима на "Хитроу" и потом се ограђује од Халама, али наставља да користи његове методе, од којих многе угрожавају јавну безбедност.

Треба поменути и да највећи подржавалац "Ребелиона" милијардер Кристофер Хон има удео у власништву аеродрома од 730 милиона евра.

Сви путеви воде ка Сорошу

Још у августу 2019. потврђено је да Сорошев Фонд за отворено друштво финансира "Екстинкшн ребелион".

Независни истраживач је дошао до интерних докумената у вези с финансирањем групе. Показали су да је група добила најмање милион долара у првој години рада – што би могло бити знатно више, с обзиром на то да укупна донација Фонда није наведена.

У другом објављеном документу истог истраживача активисти "Екстинкшн ребелиона позвани су да "тестирају прототипове у припреми за надолазећи структурални колапс режима западних демократија… чиме се припремају темељи за трансформацију друштва".

Да ли је ово наговештај још једне метаморфозе еколошког активизма у политички покрет? И да ли су то стварне намере активиста "Џаст стоп ојла"?

image