Русија

Маскови сателити могу да постану легитимна војна мета Русије

Употреба западних сателита у помагању украјинској војсци изузетно је опасан тренд, упозорио је Константин Воронцов
Маскови сателити могу да постану легитимна војна мета Русијеwww.globallookpress.com © © Nina Lyashonok

Цивилни сателити из Сједињених Америчких Држава и њихових савезница могли би да постану легитимни војни циљ Русије у конфликту у Украјини.

Заменик директора Одељења за контролу наоружања руског Министарства спољних послова Константин Воронцов упозорио је у Уједињеним нацијама да је употреба западних сателита у помагању украјинској војсци изузетно опасан тренд, пренео је Ројтерс.

"Квази-цивилна инфраструктура могла би постати легитимна мета за узвратни удар", рекао је Воронцов.

Додао је и да је западна употреба таквих сателита у конфликту у Украјини провокативна.

"САД и његови савезници укључују компоненте цивилне свемирске инфраструктуре, као и оне комерцијалне, у оружани конфликт", био је јасан Воронцов.

Он није поименично навео на које комерцијалне сателите се односе његове опаске, али није тешко извући закључак да се ради о "Старлинку" компаније "Спејсикс" Илона Маска који пружа "интернет подршку" у Украјини, не само грађанима, већ и војсци.

Осим бројних написа у западним медијима, у којима је нашироко хваљена корисност Маскових сателита за комуникацију и кретање украјинске војске, када је "Спејсикс" објавио да више неће моћи да финансира трошкове "Старлинка" у Украјини, писмом се обратио управо Пентагону да преузме милионске трошкове на себе.

Си-Ен-Ен је имао увид и у јулско писмо команданта украјинске војске генерала Валерија Залужног у којем он тражи још 8.000 "Старлинк" терминала.  

image