Свет

Бајденова мрежа подршке Украјини пуца по шавовима, преговора неће бити

Док званичник Националног савета за безбедност Џон Кирби сматра да Зеленски треба да одлучи када ће преговарати са Путином, подршка Бајденовом финансирању украјинске војске све је мања
Бајденова мрежа подршке Украјини пуца по шавовима, преговора неће бити© Foto Global Look Press/ Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Бела Кућа је саопштила да тренутно не види преговоре између Украјине и Русије као могуће решење за крај сукоба, иако председник САД Џозеф Бајден наилази на све веће потешкоће да одржи на окупу међународну коалицију западних земаља која је до сада помагала украјинску страну.

Савез западних земаља, са Бајденом на челу, показује све више знакова пуцања по шавовима уочи америчких међуизбора и предстојеће хладне зиме за европске држављане, оцењује "Њујорк Тајмс". Упркос томе, саветници америчких председника тврде да ни украјински лидери ни председник русије Владимир Путин нису спремни на преговоре.

"Ни једна страна се не налази у позицији да може да започне преговоре," изјавио је координатор стратешких комуникација Националног савета за безбедност Џон Кирби. "Путин очито наставља са ратом на бруталан и насилан начин," тврди он, додајући да Украјинци "не желе да преговарају" након скорашњег развоја ситуације на поприштима сукоба.

"Када и ако" преговори дођу на ред, Кирби сматра да ће председник Украјине Владимир Зеленски одредити "шта значи успех, и о чему се може преговарати са Русима".

"Али тај сценарио још није дошао на ред", закључио је Кирби.

У декрету који је ступио на снагу 30. септембра, председник Украјине званично је одбацио могућност будућих преговора са Русијом. Председник Русије Владимир Путин је у више наврата позивао Украјину на преговоре о мирном решењу сукоба, али украјинска страна до сада није прихватила ни један од многих позива.

Знаци колебања политичке елите САД

Кирби је процену о немогућности преговора донео свега дан након што је група од 30 демократа повукла захтев Џозефу Бајдену да се активније залаже за мир између Украјине и Русије. Иако су чланови Демократске партије били приморани да писмо повуку, "Њујорк Тајмс" оцењује да оно свакако представља знаке колебања демократа када је подршка Украјини у питању.

Америчка десница је, међутим, одлучнија у промени става поводом континуираног финансирања украјинских војних трошкова. Лидер републиканаца Кевин Макарти најавио је да ће прекинути помоћ Украјини уколико његова партија победи на међуизборима 8. новембра.

Према најновијим истраживањима јавног мњења, републиканци ће освојити већину у Представничком дому, док се и даље води тесна борба за Сенат америчког Конгреса.

Неусаглашеност европе

У Европи, неусаглашеност око приступа подршке Украјини види се и међу најзначајнијим чланицама ЕУ, поготово сада, када идеја проласка кроз предстојећу хладну зиму без руског гаса делује све реалнија.

Немачка, Француска и Италија више не верују да је војна победа Украјине могућа, и сматрају да Вашингтон не расуђује здраворазумски у својим плановима за завршетак сукоба, додаје "Њујорк Тајмс".

Председник Француске Емануел Макрон и канцелар Немачке Олаф Шолц имали су проблема да пронађу заједнички језик по многим питањима током јучерашњег састака, укључујући ту и несугласице око имплементације горње границе цена природног гаса.

Народ САД све мање подржава бесумучно финансирање Украјине

Подршка Бајденовом континуираном финансирању украјинске војске опада и међу народом САД, указују нове анкете истраживачког центра Пју. Према резултатима објављеним прошлог месеца, 20 одсто американаца сада сматра да САД пружају превелику помоћ Украјини, док је та бројка у марту ове године износила свега седам одсто.

Републиканци оштрије осуђују бесумучно сипање ресурса у сукоб, те 32 одсто њих сматра да САД чини превише за Украјину, док свега 11 одсто демократа дели исто мишљење.

image