Економија

Фајзер под истрагом због могуће утаје пореза на 1,2 милијарде долара

Италијанске власти сумњају да је међународни фармацеутски гигант покушао да избегне порез у периоду од 2017. до 2019. године тако што је вишак капитала пребацио у филијале у другим земљама
Фајзер под истрагом због могуће утаје пореза на 1,2 милијарде долара© Foto Global Look Press/Nikos Pekiaridis/Keystone Press Agency

Италијанска грана међународног фармацеутског гиганта Фајзер под истрагом је због сумње да је утајила приходе у вредности од 1,2 милијарде долара.

Италијанска финансијска полиција наводи да је Фајзер покушао да утаји порез на профит који би могао износити и до 26 одсто од горепоменуте суме тако што је вишак капитала послала филијалама лоцираним у САД и Холандији, изјавили су анонимни извори блиски истрази за "Блумберг".

Истрага је наводно започела у фебруару ове године, а односи се на профит остварен током периода од 2017. до 2019.

По завршетку истраге, налазе ће ревидирати италијанска пореска агенција која има овлашћење да одреди висину могућих новчаних казни и накнадних пореских дажбина у случају да закључи да су оне неопходне.

"Италијанске власти рутински истражују Фајзерове порезе и Фајзер сарађује са њима," изјавила је портпаролка компаније Пам Ајзеле за овај медиј, додајући да се "Фајзер придржава пореских закона и обавеза у Италији."

Нови премијер Италије Ђорђа Мелони изјавила је јуче у парламенту да ће се пореска управа под њеном администрацијом оштрије фокусирати на велике и међународне компаније уместо мањих локалних фирми који су се показали као подршка њеној коалицији.

У периоду од 2017. до 2019. године, Фајзер је на глобалном нивоу остварио нето приход у вредности од 33 милијарде долара.

Истрага за истрагом

Истрага италијанских власти о могућој утаји пореза није једина која се тренутно води на тлу Европе о међународном фармацеутском гиганту. Званичници ЕУ обелоданили су истрагу о набавци вакцина против ковида 19 средином месеца, када су неки од посланика у Европском парламенту оптужили председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен да је у тајности водила преговоре о набавци вакцина са извршним директором Фајзера Албертом Бурлом.

Хрватски посланик у Европском парламенту Мислав Колакушић назвао је то питање "највећим корупцијским скандалом у историји човечанства", и изнео тврдње да је фон дер Лајен водила приватне преговоре са директором Фајзера о набавци вакцина против вируса корона "у време када није било апсолутно никаквих доказа о ефикасности, а посебно не о штетности тог производа".

image