Економија

Председник Аустрије: У Европи нема јединства око ограничења цена руског гаса

За председницу Мађарске приоритет повољна цена гаса и поузданост снабдевања енергентима
Председник Аустрије: У Европи нема јединства око ограничења цена руског гасаwww.globallookpress.com © IMAGO/Martin Juen

У Европи не постоји јединство око ограничења цене руског гаса и не очекујемо га у скоријој будућности, изјавио је председник Аустрије Александар Ван дер Белен на конференцији за новинаре у Бечу након разговора са мађарском колегиницом Каталином Новак, која се сложила са овом констатацијом.

"О овој теми се стално говори на састанцима министара енергетике ЕУ, као и у Европском савету. Колико ја могу да кажем, јединства свих држава чланица нема, а можда није ни предвиђено да га буде" рекао је Ван дер Белен.

Он је изразио уверење да ће Аустрија "безбедно пребродити зиму", да су складишта гаса добро попуњена, што не мења потребу да се "у кратком року постигне диверсификација снабдевања, укључујући и куповину течног природног гаса", као и да се у средњем року у потпуности напусти коришћење фосилних горива.

Мађарска председница изјавила је да су „тачке гледишта у Европи различите“ по питању ограничавања цене руског гаса и да сада не види никакве изгледе за постизање консензуса у будућности.

"За Мађарску је важно да има приступачне цене гаса и гаранције за снабдевање енергентима. Другим речима, Мађарска мора да буде у могућности да купи енергенте не само сада, већ и у сваком тренутку, а ми ћемо учинити све да то загарантујемо", рекла је Новакова.

Европска комисија је на самиту 19. октобра представила сет мера које би чланице ЕУ могле да предузму. Неке од ових мера су стварање привременог механизма за ограничавање цена гаса за производњу електричне енергије у ЕУ, увођење додатног ценовног репера за гас који би боље одражавао ситуацију на тржишту као и стварање динамичног коридора цена како би се ограничили њени скокови на тржишту.

image