Србија и Балкан

Руска нафта ипак стиже у Србију

Мађарска и Србија договориле су изградњу новог сегмента нафтовода који би обезбедио испоруку руске нафте Србији повезивањем са нафтоводом Дружба
Руска нафта ипак стиже у Србијуwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Очекује се да ће Европска унија за мање од два месеца смањити око 90 одсто увоза нафте из Русије. Одлука је објављена још у мају као део пакета санкција који је усвојен као одговор на специјалну војну операцију у Украјини. Иако се Србија није придружила овим санкцијама, ова мера ће вероватно утицати и на испоруке нафте за Србију, процене су британског портала "Оилпрајс" који се бави енергентима.

Наиме, руска нафта у Србију стиже преко Хрватске. Од терминала Омишаљ иде до рафинерије нафте у Панчеву преко цевовода ЈАНАФ. Међутим, испоруке ће вероватно престати јер ће сав увоз нафте из мора у ЕУ (укључујући Хрватску) бити забрањен од 5. децембра.

Док танкерима са руском нафтом више неће бити дозвољено да се испоручују у ЕУ, нафта ће вероватно и даље стизати у неколико европских земаља преко нафотовода Дружба.

Управо због због тога Србија је интензивирала сарадњу са Мађарском, која је добила одобрење од стране ЕУ да буде привремено изузета из овг пакета санкција. Мађарска и Србија су се 10. октобра договориле да изграде нови део нафтовода који би обезбедио испоруку руске нафте Србији повезивањем земље са нафтоводом Дружба.

Као алтернативу, Србија разматра изградњу гасовода који би пролазио кроз Северну Македонију и ишао до луке Драч у Албанији.

Сегмент цевовода од Панчева до Скопља био би дугачак око 400 километара и било би потребно још 300 километара да се одатле повеже са Драчем. То би било много дуже од гасовода кроз Мађарску (за који се очекује да ће бити дугачак 128 километара), али би омогућило даљу диверзификацију нафтних ресурса.

image