Економија

Ипак нашли заједничку тему: Уколико се Америка не повуче, ЕУ ће морати да узврати ударац

Двојица лидера сагласна су да недавни планови САД о увођењу државних субвенција, представљају мере које нарушавају тржиште и за циљ имају да убеде компаније да пребаце своју производњу у Америку
Ипак нашли заједничку тему: Уколико се Америка не повуче, ЕУ ће морати да узврати ударацwww.globallookpress.com © XinHua/Rit Heize

И поред актуелног сукоба Немачке и Француске, две земље су нашле нешто око чега су сагласне - нелојална конкуренција из САД и потребa да Европа узврати, пише "Политико".

Током састанка дугог скоро три и по сата, немачки канцелар и француски председник разговарали су о овом проблему и сложили се да недавни планови Вашингтона о увођењу државних субвенција, представљају мере које нарушавају тржиште и за циљ имају да убеде компаније да пребаце своју производњу у Америку, тврди овај лист.

До састанка је дошло након јавног неслагања двојице лидера о кључним политичким питањима, попут енергената и одбране, што је довело до делимичног пуцања савеза две највеће економије у Европи.

"Лидери су се сложили да Европска унија не може да остане нема на амерички Закон о смањењу инфлације којим се уводе смањења пореза, али и енергетске олакшице за компаније које инвестирају у САД. Недавно усвојен закон посебно охрабрује потрошаче да купују америчко када је у питању избор електричног возила - потез који је посебно мучан за велике аутомобилске индустрије попут Француске и Немачке", наводи се у анализи.

Порука Берлина и Париза је јасна: Уколико се САД не буду повукле, онда ће ЕУ морати да узврати ударац, пише амерички лист и додаје ће слични подстицаји за компаније бити потребни и у Унији како би се избегли нелојална конкуренција и губитак инвестиција.

"Тај потез би могао трансатлантске односе да гурне у нови трговински рат", упозорава "Политико" и истиче да је француски председник тај који је први упутио оштро упозорење јавности.

Он је позвао Европу да "купује европско" и усвоји закон којим би се заштитили локални произвођачи аутомобила пред конкуренцијом из Кине и као одговор на контроверзну шему Сједињених Држава за подстицање домаће производње.

"Потребан нам је Закон о куповини европских производа, попут оног у Америци. Морамо да сачувамо наше субвенције за европске произвођаче", поручио је Макрон за телевизију "Франс 2".

"Имамо Кину која штити своју индустрију, САД које штите своју индустрију и Европу која је отворена кућа", навео је председник Француске и додао да је са немачким канцеларом имао "врло добар" разговор на ту тему.

Берлин који, традиционално, избегава да се супротстави Америци на тржишту, овог пута подржава француску идеју. Канцелар Шолц је сагласан да ЕУ мора да уведе контрамере Америци уколико Вашингтон буде избегао да се позабави овим проблемом.

Међутим, пре свега, Шолц и Макрон желе да решење постигну дипломатским путем и то би требало да се уради преко новог тима ЕУ-САД за борбу против инфлације који је основан током састанка председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и заменика америчког саветника за националну безбедност Мајка Пајла.

Ова група би, крајем следеће недеље, требало да одржи прву видео-конферецију.

image