Економија

У Аустрији намирнице скупље и до 700 одсто

Радничка комора Аустрије упозорава да поскупљења измичу контроли, да многи грађани већ живе на ивици сиромаштва
У Аустрији намирнице скупље и до 700 одсто© Unsplash/ Bernard Hermant

Раст цена намирница у Аустрији полако измиче контроли, јер су чак и најјефтинији производи све скупљи, упозорава Радничка комора Аустрије (АК).

"Многим грађанима је кућни буџет постао недовољан, а бројни већ живе на ивици сиромаштва, па се зато све чешће купују јефтинији производи. Ипак, и ти повољни производи су много скупљи него раније", навела је заштитница потрошача АК Габријеле Згубић, пренео је Танјуг.

Актуелно истраживање АК указује на велики раст цена на недељном нивоу за куповину јефтинијих намирница, дрогеријских производа и брендиране робе.

АК наводи да је јефтиније сунцокретово уље поскупело чак 194 одсто, а повољније брашно 118 одсто.

Литар сунцокретовог уља произвођача "Клевер" коштао је прошле године 1,19 евра, а годину дана касније најповољније сунцокретово уље марке "Сониголд" куповало се по цени од 3,50 евра, што је раст од чак 194,1 одсто.

Када је реч о брашну, килограм ове потрепштине марке "Хепи харвест" прошле године коштао је 0,39 евра, а ове године потрошаче стаје 0,85 евра, што је раст од 117,9 посто.

Најдрастичнији раст цена забележен је код одстрањивача лака за нокте, пошто је најјефтинији производ у јануару коштао 0,48 евра, а у септембру је цена скочила на 3,93 евра, што је раст од чак 718,8 одсто, указује АК.

image