Свет

Пољска објавила списак захтева Немачкој на име одштете из Другог светског рата

Портпарол МСП Пољске додао је да је у припреми обрачун ратних губитака које је Пољска претрпела од СССР-а
Пољска објавила списак захтева Немачкој на име одштете из Другог светског ратаwww.globallookpress.com © Damian Burzykowski

Пољско министарство спољних послова објавило је комплетну листу захтева за накнаду штете из Другог светског рата од Немачке.

Иако дипломатске ноте не представљају јавну информацију, у циљу обезбеђивања отворености јавне расправе и веродостојности информација које износе медија, министар спољних послова Пољске одлучио је да објави саопштење у којем се налазе најважнији делови ноте.

У дипломатској ноти Влади Савезне Републике Немачке о накнади штете коју је та земља проузроковала током агресије и окупације 1939–1945, Република Пољска захтева пре свега накнаду за материјалне и нематеријалне губитке у износу од шест билиона 220 милијарди 609 милиона злота (отприлике 1,3 билиона - хиљада милијарди - долара).

На списку од девет тачака захтева се и одштета жртвама агресије и немачке окупације и члановима њихових породица за нанету штету.

Тражи се повраћај културних добара опљачканих током Другог светског рата из Пољске а који се налазе на територији Немачке.

Затим, враћање имовине пољских државних банака и кредитних институција које је украла немачка држава 1939–1945, те измирење потраживања која су проистекла од пљачкашких активности кредитних синдиката који су финансирали злочиначке ратне акције Трећег рајха, али и из активности Емисионе банке у Пољској.

Немачка треба у потпуности да рехабилитује убијене активисте предратне пољске мањине и компензује губитке које су претрпеле организације пољске дијаспоре у Немачкој, као и да системски регулише садашњи статус Пољака и особа пољског порекла у Немачкој враћањем статуса националне мањине, посебно у вези с наставом матерњег језика.

Од немачких власти се тражи и сарадња с Републиком Пољском на неговању сећања на пољске жртве Другог светског рата, али и ефикасне акције којима ће Немачка свом друштву представити праву слику рата и његове последице, с акцентом на штету нанету Пољској и Пољацима.

Пошто је ова тема у медијима изазвала велике расправе, портпарол Министарства спољних послова Пољске Лукаш Јасина појаснио је да износ одштете Републици Пољској произлази из обрачуна садржаних у Извештају о губицима које је Пољска претрпела услед немачке агресије и окупација током Другог светског рата 1939–1945, али и додао да је у припреми обрачун ратних губитака које је Пољска претрпела од СССР-а.

image