Свет

Лула да Силва победио на изборима у Бразилу, Болсонаро још не прихвата резултате

"До сада ме Болсонаро није звао да призна моју победу и не знам да ли ће мe позвати", рекао је нови председник Бразила
Лула да Силва победио на изборима у Бразилу, Болсонаро још не прихвата резултате© Tanjug/AP Photo/Andre Penner

Левичар и бивши председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва победио је на председничким изборима у тој земљи са освојених 50,9 одсто гласова.

Након пребројаних 100 одсто гласова, актуелни шеф државе Жаир Болсонаро освојио је 49,1 одсто гласова.

"Борили смо се, не против кандидата, већ против бразилске државне машине. Ја сам грађанин који је прошао кроз процес васкрснућа у бразилској политици. И преживео сам. Уз помоћ народа, ми ћемо наћи начин да живимо хармонично, демократски и да успоставимо мир међу породицама", рекао је Да Силва у првом обраћању после проглашења победе.

"До сада ме Болсонаро није звао да призна моју победу и не знам да ли ће мe позвати", рекао је нови председник Бразила. 

Он се на Твитеру захвалио онима који су га изабрали, поручивши да је победио због "посвећености" оних који су веровали у "слободу и могућност опоравка земље".

Лула је, иначе, био председник Бразила од 2003. до 2011. године, након чега је поднео оставку. У тренутку одласка са власти имао је рекордну подршку бирача - 80,5 одсто.

Наредних година, његова Радничка партија оптужена је да је земљу довела до рецесије, а сам Лула је 2018. године осуђен на затворску казну због оптужби за корупцију због чега му је забрањено да се кандидује на изборима те године.

Након више од годину дана је ослобођен, а све одлуке суда су поништене уз образложење да му је неправедно суђено. 

Његови најважнији програми су "Фоме зеро", програм искорењивања глади, као и "Болса фамилија", односно финансијска помоћ за породице које школују и вакцинишу своју децу, а у изборној кампањи обећао је и да ће повећати мере заштите Амазона.

Лула је у раднички покрет ушао 1979. године и постао синдикални вођа услед организовања великог броја штрајкова, што је довело до стварања Радничке партије коју сада предводи.

Први пут је у кампању за председника ушао је 1989. године када је био неуспешан, као и 1994. и 1998. године, пре него што је 2002. победио на изборима. 

Бајден: Радујемо се наставку сарадње САД и Бразила

Амерички председник Џозеф Бајден честитао је новом председнику победу на, како је рекао, слободним, фер и кредибилним изборима и поручио да се радује наставку сарадње између две земље.

Грађанима Бразила је честитао и амерички државни секретар Ентони Блинкен "зато што су искористили своје право гласа и потврдили снагу своје демократије", пренео је Ројтерс.

"Сједињене Државе се радују наставку нашег снажног партнерства са новоизабраним председником Лулом док градимо демократску, просперитетну и праведну хемисферу", навео је Блинкен на Твитеру.

image