Свет

Берлускони позвао Запад да престане са слањем војне помоћи Украјини

Украјини треба слати финансијску помоћ за обнову државе, а Кијев треба да призна Крим као руску територију, сматра бивши италијански премијер
Берлускони позвао Запад да престане са слањем војне помоћи Украјиниwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Fabrizio Corradetti

Запад треба да престане са испорукама оружја Украјини уколико тежи мирном решењу сукоба, рекао је бивши италијански премијер Силвио Берлускони.

Он је у разговору са новинаром Бруном Веспом рекао да Кијеву не треба слати војну помоћ, већ "стотине милијарди долара за обнову" земље као подстицај за започињање преговора, преноси "Република".

Према Берлусконијевим речима, украјински председник Владимир Зеленски би пристао на било какав договор са Москвом само "ако Украјина у једном тренутку схвати да више не може да рачуна на оружје и помоћ" у исто време.

Украјина треба да призна Крим као руску територију, а на простору Донбаса треба организовати референдум уз посредство западних посматрача, сматра Берлускони, иначе лидер "Форца Италије" која је део нове италијанске владе.

Он је додао да је Владимир Путин "човек мира" и признао да је покушао да ступи у контакт са руским председником када је избио руско-украјински сукоб у фебруару, али да није успео у томе. 

Током викенда, италијанска премијерка Ђорђа Мелони имала је телефонски разговор са украјинским председником током ког је поновила да ће наставити да пружа пуну подршку Кијеву и истакла да ће "свим могућим дипломатским напорима покушати да обустави агресију Руске Федерације на Украјину".

Међутим, пре тога, Мелони је у првом говору пред посланицима поручила да се украјинска слобода "не може мењати нашом".

image