Свет

Француски европосланик: Србија следи Де Голов пут независности

Европа више није место просперитета, она стално само условљава
Француски европосланик: Србија следи Де Голов пут независностиwww.globallookpress.com © Alexis Sciard

Посланик Европског парламента из Француске и члан посланичке групе "Идентитет и демократија" Тијери Маријани, у интервјуу за "Вечерње новости", изјавио је да Србију очекују стална условљавања и оценио да Београд сада следи пут независности бившег француског председника, генерала Шарла де Гола.

Маријани је подсетио на то како се ЕУ опходи према Пољској и Мађарској, или што стално прети Италији. Унија је, по његовим речима, утврђивала економски принцип, а сада намеће политички модел.

"Видим да Србија нема жељу да попусти пред европским притисцима. Генерал Де Гол је желео независну Европу која поштује нације. То је баш она политика коју данас води Србија и која треба да се води", рекао је Маријани.

Европосланик се диви избору Београда да не уведе санкције Русији и оценио да то не носи  ризик да самој Србији због тога буду уведене казнене мере, али да треба очекивати неку врсту реакције ЕУ, то јест смањење европске помоћи.

"Ако не урадите ово или оно, нећете добити субвенције (…) Ако и уведете санкције, после ће захтевати да признате Косово. Уосталом, то вам већ траже", рекао је Маријани.

На питање шта Србија треба да ради у вези са КиМ, истакао је да о томе држава треба суверено да одлучује.

"Србима није потребан савет странаца. Схватам да једна држава не жели да мења своју историју. Свака земља треба да поштује своју историју. Кад би неко, на пример, тражио незавосност Корзике, о томе би требало да одлучује француски народ, а не ЕУ", закључио је Маријани и додао да ипак страхује од поновних сукоба на Косову.

image