Свет

Политичко насиље или геј проституција: Ко је напао мужа Ненси Пелоси?

На друштвеним мрежама води се опширна расправа о званичним извештајима о нападу, у коју се укључио и Илон Маск
Политичко насиље или геј проституција: Ко је напао мужа Ненси Пелоси?© Tanjug/AP Photo/Eric Risberg

Корисници друштвене мреже Твитер, укључујући и Илона Маска, довели су у питање званични извештај о провали у кућу председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси услед које је њен супруг Пол Пелоси нападнут, а потом и хоспитализован због озбиљних физичких повреда које му је нападач нанео чекићем.

Нападач је провалио у дом породице Пелоси у Сан Франциску кроз задња врата током раних јутарњих часова прошлог петка. Ненси Пелоси се у том тренутку налазила у Вашингтону, али је њен супруг био присутан.

Различити извори наводе да је нападач под именом Дејвид Депап узвикнуо "где је Ненси" у неодређеном тренутку након провале. Пол Пелоси је наводно затражио од нападача да оде у тоалет, одакле је позвао полицију.

У транскрипту разговора са полицијским возилом, диспечерка наводи изјаве Пол Пелосија да се у његовој кући налази мушкарац који чека његову супругу, и додао да "не зна ко је мушкарац, али је обавестио да је његово име Дејвид, након чега је рекао да је он пријатељ." Диспечерка је такође нагласила да је Пелоси "звучао помало збуњено", пренео је "Лос Анђелес Тајмс".

Диспечерка је "морала да интерпретира оно шта јој је речено," изјавио је шеф полиције у Сан Франциску Бил Скот током конференције за медије у петак.

"На основу својег искуства и интуиције, она је схватила да јој није све речено о инциденту. Њено делање је, по мом мишљењу, резултовало у бржем одговору полиције," додао је он.

Полицији је било потребно свега два минута да стигне у дом Пелосијевих, наводе медији. Полицајци су затекли Пола Пелосија и нападача како се отимају о чекић, када је нападач Пелосију коначно отео чекић и почео да га удара, након чега га је полиција оборила и привела.

Пелоси је морао да буде оперисан због "прелома лобање и озбиљних повреда на десној руци и шакама", указује званична изјава кабинета Пелосијеве.

Нападач Дејвид Депап такође је хоспитализован и терети се, између осталог, за покушај убиства, напад смртоносним оружјем, провалу и злостављање старијих, пренео је Ројтерс.

Разматра се да главна оптужба против Депапа буде "нападање, киднаповање или убиство члана породице федералног званичника," наводи полицијски извор за "Си-Ен-Ен". Одлука о томе да ли ће Депап бити правно гоњен на федералном нивоу може бити донесена током ове недеље.

Такође се наводи да се Депап упутио у спаваћу собу након провале, као и да је у свом поседу имао кесу са зип везицама.

Полиција и даље није званично означила мотив нападача, иако тврди да је он провалио у дом Пелосијевих са предумишљајем.

Упркос недостатку званичног мотива, представници и присталице Демократске партије окарактерисали су напад као политички мотивисан, уз имплицитне или експлицитне тврдње да је Депап присталица МАГА покрета Доналда Трампа и "Кју-анон" теорија завере.

"Свака савесна особа мора да се јасно и недвосмислено супротстави насиљу у домаћој политици, независно од политичког опредељења," изјавио је председник САД Џозеф Бајден је током свог кампањског обраћања у Пенсилванији.

Демократска кандидаткиња на председничким изборима из 2016. године и супруга бившег председника САД Била Клинтона Хилари Клинтон написала је на Твитеру:

"Републиканска странка и њени портпароли сада регуларно шире мржњу и поремећене теорије завере. Шокантно је, али не и зачуђујуће, да је насиље резултат тога. Као грађани, морамо их натерати навести да преузму одговорност за своје речи и дела која из њих произилазе."

У одговору Клинтоновој, технолошки могул и одскора званични власник Твитера Илон Маск изјавио је да "постоји малена могућност да није све у вези са овом причом као што изгледа", и у свом твиту линковао чланак објављен на сајту "Санта Моника Обзервер".

Масков твит, али и линковани текст, сада су обрисани. У обрисаном текст тврди се да је Пол Пелоси у тренутку напада био пијан, и да је нападач Дејвид Депап заправо био "мушка проститутка", преноси "Вашингтон пост" и додаје да аутор текста није своје тврдње поткрепио било каквим доказима.

Сличне тврдње да је полиција затекла Депапа и Пелосија у доњем вешу током напада појавиле су се диљем Твитера, док су други корисници указали на недостатке информација и наводне недоследности у случају.

Инвестициони банкар Џон Лефевр указао је да на једном углу дома Пелосијевих постоје три сигурносне камере као и да су полицајци током интервенције на себи имали преносиве камере, и предложио да се "лудачке теорије завере" оповргну тако што ће се снимци поделити са јавношћу.

Новинар Стив Кракауер поставио је на Твитеру следећа питања: "Зашто не постоје знакови насилног уласка у дом Пелосијевих? Ко је трећа особа која је полицији отворила врата? Зашто је Пелоси држао чекић, и зашто је нападнут тек након што је полиција ушла? Где су снимци са сигурносних/полицијских камера? Зашто медији не постављају питања?"

Многи медији, укључујући Ројтерс, поделили су снимке надзорних камера са задњег улаза у дом Пелосијевих где се могу видети разбијена стаклена врата.

Новинар Мајкл Шеленбергер указао је да су Депапа комшије окарактерисале као зависника са доскора либералним политичким опредељењем, али и психотичним и параноидним тенденцијама.

"Оно шта знам о Депаповој породици јесте да су они радикални активисти," изјавила је једна нападачева комшиница у интервјуу са Шеленбергером. "Делују као левичари. Они су скроз за покрет 'Црни животи су важни', геј прајд, али су врло одвојени од стварности. Пријављивали су суседе, укључујући нас, полицији више пута, и тврдили да смо се ми уротили против њих. Врло је чудно видети да су они спремни на агресију против некога ко је такође левичар."

Пол Пелоси је у августу осуђен на пет дана затвора, условно на три године, због тога што је у мају под дејством алкохола учествовао у саобраћајној несрећи у калифорнијском виногорју у округу Напа.

Ово није први напад на дом Пелосијевих. Прошле године анархисти су спрејем ишарали њихову кућу и пред вратима гараже оставили одрубљену свињску главу.

image