Русија

Русија тестира нову нуклеарну подморницу

Најсавременије стратешко пловило може носи до 16 балистичких пројектила
Русија тестира нову нуклеарну подморницуwww.globallookpress.com © Russian Defence Ministry/Global Look Press

У време појачаних тензија са Западом, Русија спроводи пробни рад нове стратешке нуклеарне подморнице, саопштио је у недељу главнокомандујући морнарице.

"Најновија стратешка ракетна подморска крстарица Генералисимус Суворов се тестира", рекао је командир морнарице Николај Јевменов, говорећи на скупу поводом 326. годишњице од оснивања Редовне морнарице Русије.

Јевменов је истакао да је подморница изграђена у предузећу "Севмаш", највећем руском бродограђевинском објекту, у граду Северодвинску.

"Генералисимус Суворов" је шеста генерација руских подморница са балистичким пројектилима и друго и серијско пловило произведено на основу унапређене класе "бореј". Свака подморница "бореј-А" може да носи до 16 балистичких пројектила класе "булава" које могу бити наоружане нуклеарним бојевим главама. Подморница је добила име по генералу из 18. века Александру Суворову, који се сматра једним од највећих војних команданата у руској историји.

Командир је навео да се руска морнарица појачава другим најсавременијим пловилима, укључујући дизел-електричну подморницу "уфа", која је, како наводи, успешно прошла званична тестирања.

"Очекује се да ће подморницу намењену руској Тихоокеанској флоти Ратна морнарица званично примити", додао је Јевменов. Подморнице овог типа су наоружане крстарећим ракетама "калибар".

image