Србија и Балкан

Приштинска власт прети: Казна за српске таблице 150 евра

Потпредседник Српске листе Игор Симић најављује да ће изрицање прве новчане казне бити повод за оштар одговор Аљбину Куртију
Приштинска власт прети: Казна за српске таблице 150 евра© Andreas Gora/Keystone Press Agency

Свим власницима аутомобила са српским таблицама на тзв. Косову ће од 1. новембра бити изречена опомена са захтевом да оду у Центар за регистрацију возила, изјавила је портпаролка Министарства унутрашњих послова тзв. Косова Нора Фетоши, преноси "Репортери".

Од 21. новембра ове године до 21. јануара 2023. године, власници који и даље имају аутомобиле српских регистарских ознака на тзв. Косову ће бити кажњени са 150 евра.

Фетоши је навела да ће сви власници аутомобила са српским таблицама моћи да користе погодности пререгистрације аутомобила на РКС таблице до 30. марта.

Према новом плану Приштине, од 1. новембра до 21. новембра биће изречена опомена за власнике аутомобила са српским таблицама, а од 21. новембра до 21. јануара казна. Касније ће се користити пробне регистарске таблице, а после 21. априла аутомобили са српским таблицама неће моћи да се крећу на Косову.

Према подацима косовске полиције до сада је свега 20 возила од 9.000 колико се процењује да их има пререгистровано на РКС таблице.

Потпредседник "Српске листе" Игор Симић каже да ће изрицање прве новчане казне бити повод за оштар одговор Аљбину Куртију.

Симић је поручио да очигледно Курти нема намеру да одустане од плана у којем жели да најдиректније подрива мир, ствара тензије и спроводи неки свој план који подразумева Косово и Метохију без Срба.

"Од првог дана од како је започео своју власт у Приштини, у његовој глави и делима се могло видети која му је намера. У том смислу је нормална реакција и српског народа и `Српске листе`, и то се најбоље огледа у упозорењу које смо упутили пре неколико дана", изјавио је Симић за ТВ Пинк и подсетио да Срби неће дозволити да се угњетавају њихова најосновнија људска права.

Ни један Србин са Космета, како наводи, неће да се добровољно одрекне своје државе Србије, нити да замени садашње таблице онима са ознаком "РКС".

"У том смислу су реакција и одговор врло јасни. Изрицање прве новчане казне, биће разлог за оштар одговор плану Куртија да се Срби обесправе, да им се отима имовина и да им се онемогућава право на слободу кретања", рекао је Симић.

ЕУ: Приштина крши договор из 2016. године

Портпаролка Европске уније Набила Масрали изјавила је данас да ће ЕУ наставити да ради са Београдом и са Приштином како би се нашло трајно решење за питање таблица, али да потези Приштине нису у складу са договором из 2016. године.

"Јасно истичемо да Косово има право да постепено мења КМ таблице, али тај процес мора да буде у оквирима договореног у дијалогу. Ова одлука није у складу са договорима из дијалога две стране и у складу са договором из 2016. године", изјавила је Масрали.

image