Свет

Позови ОПЕК ради стабилизације тржишта нафте

Сукоб између запада и савеза највећих светских произвођача нафте настао је због одлуке о смањењу производње нафте
Позови ОПЕК ради стабилизације тржишта нафтеwww.globallookpress.com © Eduardo Parra/Keystone Press Agency

Министар енергетике Уједињених Арапских Емирата Сухаил ал-Мазроуеи рекао је у понедељак да је највећи савез произвођача нафте ОПЕК+, којем припада и Русија, увек спреман да уравнотежи тржиште сирове нафте, ако је потребно. 

"Нас само један телефонски позив дели, ако постоје захтеви", рекао је министар енергетике УАЕ на великом индустријском догађају у Абу Дабију.

ОПЕК+ суочио се са једним од највећих сукоба са Западом након што је у октобру донета одлука да се смањи производња нафте, а ту одлуку је америчка администрација назвала "кратковидом" и оптужила чланице ОПЕК+ да раде у корист Русије.

Наиме, ову одлуку запад сматра за политичку, а Бела кућа је и директно оптужила Ријад да приморава неке друге државе да подрже овај потез. САД су тада оцениле да ће смањење повећати "руске иностране зараде" и наговестиле да је то осмислила Саудијска Арабија из политичких разлога.

Саудијски министар одбране, син краља Салмана, принц Калид бин Салман, негирао је наводе САД и рекао да је одлука од 5. октобра о смањењу производње нафте за два милиона барела дневно била једногласна и заснована на економским факторима. У том ставу подржали су га министри неколико држава чланица ОПЕК+, укључујући Уједињене Арапске Емирате.

Министар енергетике УАЕ, Сухаил ал-Мазроуеи, написао је на Твитеру: "Желео бих да појасним да је последња одлука ОПЕК+, која је једногласно одобрена, била чисто техничка одлука, без икаквих политичких намера".

image