Економија

Швајцарска национална банка изгубила скоро 143 милијарде долара у првих девет месеци

Још једна швајцарска банка у кризи: Растуће каматне стопе и јачи швајцарски франак смањили вредност страних улагања централне банке
Швајцарска национална банка изгубила скоро 143 милијарде долара у првих девет месециwww.globallookpress.com © MANUEL GEISSER via www.imago-ima/www.imago-images.de

Швајцарска народна банка (СНБ) изгубила је 142,2 милијарде швајцарских франака (142,60 милијарди долара) у првих девет месеци 2022. године, будући да су растуће каматне стопе и јачи швајцарски франак смањили вредност страних улагања централне банке.

Овај највећи губитак у 115-годишњој историји СНБ већи је од годишње економске производње Марока (132 милијарде долара), али се централна банка, захваљујући својој способности да ствара новац, ипак неће суочити са банкротом, пише Ројтерс.

СНБ је остварио губитак од 141 милијарду франака својих девизних позиција пошто је опала вредност обвезница и акција купљених током напора за заустављање апресијације франка.

Наведена бројка подразумева и губитке од 24,4 милијарде који су у вези са курсом, зато што је јачи франак додатно смањио вредност акција СНБ, које укључују и удео у компанијама "Старбакс" и "Гугл".

Вредност златних резерви банке је пала за 1,1 милијарду.

"Ови губици могу звучати као велики, али СНБ није нормална компанија", рекао је економиста Уније швајцарских банака (УБС) Алесандро Би.

"Проблем је стагфлаторно окружење у којем акције губе на вредности, обвезнице губе на ведности, злато губи на вредности а швајцарски франак постаје јачи. Обично обвезнице и злато добијају када опада вредност акција, али то се није догодило 2022. године."

Губитак би, међутим, могао да значи да ће Централна банка следеће године зауставити исплате швајцарској федералној и кантоналној влади.

Наставак великих губитака могао би да уништи капитал СНБ, који је на крају 2021. износио 204 милијарде франака.

СНБ, који је недавно почео да повећава каматне стопе у циљу борбе против инфлације, одбио је да коментарише губитак или шта би то значило за исплату или њену рестриктивнију монетарну политику.

Ипак, потпредседник Мартин Шлегел указао је да пад у негативан капитал неће променити приступ Централне банке, додајући се очекује позитиван дугорочни принос на улагања ове финансијске институције.

"Можемо да следимо своје задатке и испунимо свој мандат чак и са негативним капиталом", рекао је он у интервјуу објављеном у петак.

И "Креди Свис" у највећој кризи у 166 година постојања

Швајцарска банка "Креди Свис" је прошле недеље најавила план за прикупљање четири милијарде швајцарских франака (4,01 милијарду долара) од инвеститора, како би се изборила са највећом кризом у својих 166 година постојања.

Други по величини швајцарски зајмодавац прикупља нови капитал, због чега ће отпустити на хиљаде запослених и померити фокус са инвестиционог банкарства на мање турбулентне области, пренео је Ројтерс.

Репутација банке је нарушена због низа скандала и губитака, укључујући губитак од 5,5 милијарди долара због распада америчке инвестиционе фирме "Архегос", а морала је да замрзне средства за финансирање ланаца снабдевања у вредности од 10 милијарди долара, повезана са несолвентним британским финансијером "Гринсилом."

 

image