Свет

Бивши израелски шпијуни раде на водећим пословима у Гуглу, Фејсбуку, Мајкрософту

Рад Јединице 8200 укључује шпијунирање, изнуду, грубо кршење личних права и хаковање управо технолошких компанија које их сада масовно запошљавају
Бивши израелски шпијуни раде на водећим пословима у Гуглу, Фејсбуку, Мајкрософтуwww.globallookpress.com © Onur Dogman

Студија "Минт преса" открила је да стотине бивших агената израелске шпијунске организације – Јединице 8200 - ради на утицајним позицијама у највећим светским технолошким компанијама, укључујући Гугл, Фејсбук, Мајкрософт и Амазон.

Јединица 8200 Израелских одбрамбених снага (ИДФ) позната је по надгледању палестинског становништва, те сакупљању потенцијално компромитујућих података у сврху уцене и изнуде. Међутим, чувена је и због софтвера "Пегаз", који су осмислили њени агенти, а уз помоћ којег су бројне светске владе шпијунирале десетине хиљада политичара и новинара, а доведен је и у везу са убиством саудијског новинара Џамала Кашогија. Све је обелодањено прошле године, када се прича о афери "Пегаз" раширила светским медијима.

Забринутост буди то што ова организација има толико оперативаца на кључним позицијама у великим технолошким компанијама којима људи поверавају најосетљивије приватне податке (медицинске, финансијске итд.). Ово је посебно важно јер они не праве разлику између преступника и обичних људи.

Гугл, Мета и Мајкрософт

Према веб-сајту за запошљавање "Линкдин", тренутно најмање 99 бивших ветерана Јединице 8200 ради за "Гугл". Међутим, тај податак свакако није веран правом стању, будући да обухвата само оне који су јавно открили своје везе с високотехнолошком израелском јединицом за надзор, при томе кршећи правило тајности које прописује израелски војни закон.

Међу њима су нпр. Џонатан Коен (вођа тима у Јединици 8200 у периоду 2000–2003) и Бен Бариах (службеник сајбер обавештајне службе, 2007–2011).

"Минт прес" пише да "Гугл" не само да прихвата бивше агенте Јединице 8200 већ активно регрутује садашње чланове контроверзне организације.

"Мета" – компанија која поседује Фејсбук, Инстаграм и Вотсап – такође у великој мери регрутује запослене из редова Јединице 8200.

Без сумње, међу најутицајнијим људима у "Мети" је Еми Палмор, један од 23 особе које су у "Фејсбуковом" надзорном одбору, што одлучује који ће садржај прихватити и промовисати на платформи, а шта би требало цензурисати.

Палмор је ветеран Јединице 8200, а касније је водио израелско Министарство правде. Директно надгледа да се на овој друштвеној мрежи брише палестински садржај којем се противи израелска влада.

Илај Зејтлин из Јединице 8200 радио је прво у "Мајкрософту", сад у "Мети" спречава злоупотребу података од трећих страна.

"Линкдин" открива најмање 166 бивших чланова Јединице 8200 који раде за "Мајкрософт". Махом су задужени за дизајн и одржавање безбедносног апарата. Ово је значајно јер је откривено да је малвер који је вероватно произвела Јединица 8200 коришћен за напад на "Мајкрософт" производе, најпре на оперативни систем Виндоуз. Наводно је искористио рупе које је открио за напад на контролне системе, брисање хард-дискова и затварање кључних система, као што је енергетска инфраструктура Ирана.

Пројекат Нимбус и Тим8

"Гугл" већ има блиске односе са израелском владом кроз Пројекат Нимбус. Прошле године, заједно са "Амазоном", потписао је уговор са Израелом вредан 1,2 милијарде долара за пружање технолошких услуга војног надзора – технологије коју ће користити ИДФ, укључујући вештачки интелигенцију.

Уговор је довео до побуне особља у обе компаније, са око 400 запослених који су потписали отворено писмо одбијајући да сарађују. "Гугл" је отпустио Јеврејку Аријел Корин која је изјавила за "Минт прес" да "’Гугл’ систематски утишава палестинске, јеврејске, арапске и муслиманске гласове забринуте због ’Гугловог’ саучесништва у кршењу палестинских људских права – до те мере да формално одмаже радницима и ствара окружење страха… према мом искуству, ућуткавајући дијалог, ’Гугл’ је заштитио своје пословне интересе са израелском војском и владом."

Још једна веза између "Гугла" и израелске безбедносне службе видљива је на примеру групе за сајбер безбедност Теам8. Настала је као резултат сарадње између бившег генералног директора "Гугла" Ерика Шмита и тројице бивших службеника Јединице 8200. Како наводе на свом сајту, мисија групе Теам8 је да искористе офанзивне и одбрамбене вештине ветерана за изградњу нових безбедносних старт-апова.

Шпијунирање света

Зашто је проблематично када су бивши официри Јединице 8200 задужени за безбедност, развој и дизајн софтвера у неким од најважнијих светских комуникационих компанија?

За почетак, једна од примарних функција војне јединице је да користи своје технолошко знање да спроводи шпијунске операције широм света. Као што је израелски лист "Хаарец" приметио, "Израел је постао водећи извозник алата за шпијунирање цивила", продајући инвазивни софтвер за надзор десетинама влада, од којих многе озбиљно крше људска права.

Јединица 8200 шпијунира и Американце. Узбуњивач Едвард Сноуден својевремено је открио да Национална сигурносна агенција (НСА) редовно прослеђује податке и комуникације америчких грађана израелској групи.

Најпознатији пример израелског шпијунског софтвера је горепоменути "Пегаз", креација "НСО групе", технолошке приватне компаније у којој су запослени првенствено ветерани Јединице 8200. Софтвер је коришћен за прислушкивање више од 50.000 истакнутих људи широм света, укључујући скоро 200 новинара, неколико чланова арапских краљевских породица и више од 600 политичара, међу њима су и француски председник Емануел Макрон, пакистански премијер Имран Кан и ирачки председник Бархам Салих.

"Пегаз" је такође био инсталиран и на телефону убијеног новинара "Вашингтон поста" Џамала Кашогија, што указује да НСО сарађује са саудијском владом.

"Пегаз" функционише тако што шаље текстуалну поруку на циљани уређај. Ако корисник кликне на дату везу, аутоматски ће преузети шпијунски софтвер. Тако је могуће пратити локацију и кретање појединца, правити снимке екрана, укључити камеру и микрофон телефона, преузимати поруке и украсти лозинке.

Прича о "Пегазу" је постала позната, док се једна компанија и даље налази испод радара – "Тока". Основао ју је бивши израелски министар одбране и премијер Ехуд Барак, уз помоћ неколицине официра Јединице 8200. "Тока" може да се инфилтрира на било који уређај повезан на интернет, укључујући телевизоре, фрижидере и друге кућне апарате.

Трећа приватна шпијунска фирма пуна дипломаца Јединице 8200 је "Кандиру". Компанија са седиштем у Тел Авиву званично једва да постоји. Нема веб-страну. Ипак, раширено је веровање да "Кандиру" стоји иза софтверских напада у Саудијској Арабији, Уједињеним Арапским Емиратима, Сингапуру, Катару и Узбекистану.

Јединица 8200 није обичан пук

Описана као "Израелска НСА" и смештена у огромној бази у близини Биршебе у пустињи Негев, Јединица 8200 је највећа јединица ИДФ, али и једна од најексклузивнијих.

Ветерани Јединице 8200 наставили су да производе многе од најпреузиманијих апликација на свету, нпр. Вибер. Али 2014. године, 43 резервиста, укључујући неколико официра, послало је писмо тадашњем премијеру Бењамину Нетанијахуу у којем су га обавестили да више неће служити у њеним редовима због умешаности у политички прогон Палестинаца путем злоупотребе њихових приватних података (медицински картони, сексуална оријентација, историје претраге на интернету и сл.).

Можда је најважније, приметили су ови оптадници, то што се Палестинци у целини сматрају непријатељима Израела. "Не постоји разлика између Палестинаца који су укључени у насиље и оних који нису", наведено је у писму. Такође се тврди да је много обавештајних података прикупљено не само за израелске службе већ и за моћне локалне политичаре, који су их користили како им је одговарало.

Велико укрштање Силицијумске долине и америчке владе

Јединица 8200 има одличну репутацију у својој области. Невоља је у томе што њихов рад укључује шпијунирање, изнуду, грубо кршење личних права и хаковање управо технолошких компанија које их сада масовно запошљавају.

Наравно, Израел није једина земља која шпијунира непријатеље или манипулише јавношћу. Међутим, бивши шпијуни из нпр. Русије, Венецуеле или Ирана нису масовно ангажовани да дизајнирају, одржавају и надгледају највеће канале јавне комуникације. У ствари, ова студија "Минт преса", тврде, није пронашла примере бивших агената руског ФСБ-а, венецуеланског СЕБИН-а или иранског министарства обавештајних служби који раде у корпорацијама из Силицијумске долине.

"Минт прес" је раније документовао да су последњих година велике технолошке компаније као што су "Твитер", "Фејсбук", "Гугл", "ТикТок", "Редит" ангажовале многе људе из ЦИА, НСА, ФБИ-ја, НАТО-а и других обавештајних агенција. Чињеница да је Јединица 8200 велики извор технолошког кадра наглашава да се Израел сматра јаким савезником на Западу.

Међутим, то такође наглашава све веће укрштање Силицијумске долине и америчке владе и додатно подрива веру у то да су велике технолошке компаније на страни обичних људи у борби за обезбеђивање и одржавање приватности на интернету.

image