Србија и Балкан

Гренел: Курти игнорише молбе Бајденове администрације

Полиција тзв. Косова је почела да изриче опомене свим власницима возила са КМ таблицама
Гренел: Курти игнорише молбе Бајденове администрацијеwww.globallookpress.com © Chris Emil Janssen via www.imago/www.imago-images.de

Бивши специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је да премијер тзв. Косова Аљбин Курти игнорише молбе администрације Џозефа Бајдена у вези са одлагањем примене одлуке о пререгистрацији возила.

"Косовски премијер игнорише молбе Бајденове администрације", написао је Гренел на Твитеру, уз изјаву државног секретара Ентонија Блинкена који је рекао да САД траже потпуно одлагање примене режима регистарских таблица на (тзв.) Косову и да не виде фазну примену те одлуке.

Прво опомене, па казне

Подсетимо, Влада тзв. Косова донела је одлуку да ће од 1. до 21. новембра за Србе који нису пререгистровали своја возила на "РКС" таблице бити изречена опомена.

Како је рекао Курти, од 21. новембра до 21. јануара идуће године важиће мера новчане казне, док би од 21. јануара до 21. априла Срби користили пробне таблице.

После тога, како је додао, на КиМ неће бити дозвољене друге регистарске ознаке осим "РКС", пренео је "Репортери".

Курти тврди да ова одлука не значи одлагање спровођења замене таблица, већ да ће се тај процес одвијати постепено, наводи "Коха".

Према његовим речима, "Приштина је овим решењем показала озбиљност да спроведе одлуку о замени таблица и да пружи шансу свима онима који желе да се интегришу".

Курти је навео и да су о новом предлогу обавештени и амбасадори земаља Квинте и ЕУ.

Приштина је намеравала да одлуку о таблицама спроведе 1. августа, али је на захтев међународне заједнице примену одложила до 31. октобра.

Уручена прва опомена за возило регистровано на КМ таблице

Полиција тзв. Косова је почела да изриче опомене свим власницима возила са КМ таблицама, уз захтев да се обрате у било који од центара за регистрацију возила како би извршили пререгистрацију на РКС таблице.

Протекле ноћи уручена је прва опомена за возила која нису пререгистрована са српских регистарских таблица на РКС таблице. На административном прелазу Јариње, неколико минута после поноћи и истека рока за пререгистрацију који су поставиле привремене приштинске власти, укор је уручен возилу регистрованом на КМ таблице којим је управљала жена, јавио је РТС.

Неколико возача који су са косовско-митровачким таблицама кренули са територије Косова и Метохије ка централној Србији рекли су да нису добили никакво упозорење.

Срби са Косова и Метохије истакли су да неће примењивати мере које су донеле привремене приштинске власти. 

image