Магазин

Мадона је одувек била ексцентрична, али зашто је данас то већи проблем него раније?

Упркос многим достигнућима и богатој каријери, данас се највише говори о њеном присуству на друштвеним мрежама. Сви знају ко је Мадона, без обзира да ли су љубитељи поп музике или не. Иако је одувек интригирала јавност, њено понашање се сада тумачи као посебно бизарно. Зашто друштво не може да прихвати сексуалност и ексцентричност жена у свим годинама, макар то била откачена личност попут Мадоне?
Мадона је одувек била ексцентрична, али зашто је данас то већи проблем него раније?Getty © Jason Merritt/TERM

Мадона је светска суперзвезда чија каријера траје дуже од 30 година, иако је за разлику од рокенрола, врло тешко остати славан у поп жанру који се често мења. Очигледно је да је ова икона поп културе веома свесна промене времена и прихвата га, за разлику од многих њених вршњака.

Мадона често објављује провокативне фотографије на Инстаграму и реакције су подељене. У неколико наврата је Инстаграм уклонио њене објаве, на шта је она отворено показала незадовољство. Многи је подржавају у оваквом изражавању самопоуздања, али има и оних који је отворено исмевају. У протеклих неколико месеци, Мадонине објаве на интернету су привукле велику пажњу.

Недавно је поставила ТикТок видео на коме алудира на то да је геј, изазивајући бурне реакције. Такође, на многим клиповима можемо видети Мадону која се забавља са пријатељима, излази, носи јарке боје одеће и косе и користи нападне филтере. Многи говоре да су, поред видљивих пластичних операција, овакве објаве само покушај да се Мадона врати својој ''изгубљеној младости''. Главна тема негативних коментара је да такав садржај, ставови и понашање нису у складу са њеним годинама.

Ова звезда је позната по провокацијама деценијама уназад. Шокирање публике је увек био део њене музике, уметничних пројеката и наступа, најчешће изражавајући критички став о друштву. Ипак, провокативан, па чак и вулгаран садржај на друштвеним мрежама данас није новитет. То значи да није проблем у изазовним објавама ове музичарке, већ је проблем што такав став ''не приличи'' некоме од преко 60 година.

Чак ни ова велика звезда позната по својој театралности није поштеђена предрасуда о старењу и позицији старијих жена у друштву. Мадона је више пута изјаснила да не жели да њене године буду толико велика тема, поготово јер њене мушке колеге и вршњаци нису осуђивани на овај начин. С друге стране, најближи Мадонини сарадници и пријатељи су говорили да она живи за привлачење пажње и да је њено онлајн присуство само део тога.

Упркос свему, ово нам може доста рећи о начину на који посматрамо жене и њихово старење у друштву. Да ли ова врста самопоуздања има рок трајања? Да ли је дозвољено женама да буду ексцентричне или изазовне након што пређу одређене године, или након што постану мајке?

Одговор на ова питања одлучује друштво у ком живимо. Међутим, сви смо део њега и као жене имамо више права него икада да се супротстављамо предрасудама о томе како ''треба'' да се представљамо. Мадонини потези на Инстаграму су само један пример промене, а на нама је да одлучимо да ли ћемо их осуђивати као блесав покушај скандала, или пронаћи већи значај за женско изражавање самопоуздања у будућности.  

image