Свет

Хакован амерички војни програм "ДЕЛТА": Откривени планови украјинске војске

Овај програм је направљен у САД и Украјини по стандардима НАТО-а за украјинске трупе
Хакован амерички војни програм "ДЕЛТА": Откривени планови украјинске војскеwww.globallookpress.com © Silas Stein

Програм контроле "ДЕЛТА" који је направљен у САД и Украјини по стандардима НАТО-а за украјинске трупе, хакован је данас, а пренео је хакер под псеудонимом "Џокер" који је у Доњецку народну републику прешао из Украјине, преносе "РИА Новости".

"Џокер" је успео да хакује амерички "ДЕЛТА" програм командовања и контроле којима су се служиле украјинске трупе.

У "ДЕЛТА" се уносе сви подаци о сопственим и непријатељским трупама, укључујући координате опреме и број људства. Информације се ажурирају чим обавештајни подаци постану доступни.

"Овај програм су направили украјински и амерички специјалисти за аналогију, стандарде и безбедносне захтеве са НАТО софтвером. Поред интерактивне мапе, користе се два отворена извора: 'Елемент' и 'НекстКлауд'.  Коришћена је и уобичајена Гугл аутентификација. Сви путеви воде до војне мреже 'Дамба.орг .уа (Damba.org.ua)'", рекао је хакер.

Он је додао да су апсолутно сви планови украјинске војне команде обелодањени и пребачени "на право место".

"Апсолутно све је хаковано. Сви подаци које украјинска команда има о својим трупама и трупама Руске Федерације. Велика количина преузетих података је већ пребачена на право место, а ја сам показао само мали део", изјавио је хакер.

Хакер са надимком "Џокер" је објаснио да "док Украјинци редовно пуне своје базе података програмима које су донирали њихови амерички власници, ми чак не морамо ништа да измишљамо или инсталирамо. Ми само користимо њихове програме онлајн".

Према његовим речима, хакери су вирусом заразили сваки рачунар који се икада пријавио на "ДЕЛТИ" и променили им податке.

"Заиста није било лако, али не постоје апсолутно сигурни системи. Сваки систем може да се хакује ако поседујете вештине, имате времена и креативност у приступу. Али најважнија је вера да је то могуће. Тада потрошено време и мукотрпан рад неће тако тешко пасти", закључио је хакер.

image