Србија и Балкан

Исписан графит "УЧК" на српској кући у селу Суви До

Планско застрашивање Срба, оцењује Канцеларија за Косово и Метохију
Исписан графит "УЧК" на српској кући у селу Суви До© Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ограда породичне куће Илије Филиповића из мултиетничког села Суви До у општини Липљан на Косову и Метохији освануо је натпис "УЧК" (тзв. Ослободилачка војска Косова), исписан црним словима.

Тиме је, како се наводи у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, настављен низ претњи и провокација од стране албанских екстремиста и хулигана чије су мете Срби на Косову и Метохији.

"Од почетка прошле године ово је укупно 20. пријављени случај исписивања графита озлоглашене терористичке организације на српским школама, кућама, вртићима, па се свакако не може посматрати као изоловани случај већ планско и осмишљено застрашивање и узнемиравање Срба са циљем да се протерају са простора Косова и Метохије", наводи се у сопштењу.

Како истиче Канцеларија, овај инцидент долази у дану када су на простору Косова и Метохије појачане тензије и узнемиреност српског народа због једностраних одлука приштинских власти у вези са КМ регистарским таблицама.

"Једнострани политички потези албанских власти уперени против Срба на КиМ директно подстичу отворено исказивање мржње и нетрпељивости и изазивају инциденте на терену", додаје се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију истакла је да захтева од надлежних институција да се у најбржем року извршиоци приведу правди и адекватно казне, али и да се обезбеди цивилизован живот за све Србе на простору КиМ, као и да се безбедност подигне на виши ниво, посебно у мешовитим срединама.

image