Економија

Америчке Федералне резерве најавиле ново повећање каматних стопа, рецесија све извеснија

Инфлација у Америци постаје структурална, а мере ФЕД-а штете економском расту, наводи "Фајненшл тајмс"
Америчке Федералне резерве најавиле ново повећање каматних стопа, рецесија све извеснијаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Федералне резерве САД (ФЕД) најавиле су ново повећање референтне каматне стопе, а њен гувернер Џеј Пауел изјавио је да се рецесија у САД не може искључити, преноси "Фајненшл тајмс".

"Нико не зна да ли ће овај процес довести до рецесије, и ако до ње дође колико ће она бити озбиљна", прокоментарисао је он одлуке ФЕД-а на конференцији за новинаре у септембру.

Инфлација у Америци последњих месеци достигла је највеће вредности у последњих четрдесет година и постаје све укорењенија, што је приморало руководиоце ФЕД-а да убрзају увођење новог повећања каматних стопа.

Реч је о четвртом повећању од 0,75 одсто за редом, а очекује се да ће након имплементације ове мере референтна каматна стопа у Америци достићи 4 процента. Иако многи стручњаци тврде да је реч о неопходним мерама, оне ће несумњиво довести до значајног пада економске активности у највећој привреди света.

"Сваки нови извештај о инфлацији и сваки неповољан развој догађаја у свету указује на то да ФЕД мора да уради више како би довео ситуацију под контролу", изјавио је сарадник Петерсон института за међународну економију Дејвид Вилкокс за "Фајненшл тајмс".

"Да уради више значи да су шансе за рецесију веће, а уколико до тога дође вероватно ће бити реч о дубокој рецесији", додао је он.

Најновији показатељи показују да је дошло до благог пада на тржишту некретнина, као и до смањења потражње потрошача, али и да је проблем инфлације и даље далеко од решеног.

Раст структуралне инфлације изазива главобоље за економисте

Економисте посебно брине пораст такозване "структуралне" инфлације, која не узима у обзир производе склоне честој промени цене, попут хране и енергената. Мешавина поремећаја у ланцима набаве изазваних пандемијом корона вируса и сукоб у Украјини довели су до значајног скока цена не само у индустрији, већ и у сектору услуга.

Нови пораст каматних стопа већ изазива главобоље економистима, који се плаше да би он могао да гурне Америку у рецесију. Према проценама из септембра, референтна каматна стопа је требало да достигне вредност од 4,4 одсто до краја године, пре него што би достигла максималну вредност од 4,6 одсто током наредне године. Ове пројекције већ су повећане, па се сада очекује да ће каматна стопа достићи чак 5 процената у неком тренутку.

Амерички ФЕД тако се нашао између чекића и наковња: са једне стране повећање каматних стопа показало се као неопходно да би се галопирајућа инфлација ставила под контролу, док са друге стране те мере врло лако могу довести до рецесије, која би била изузетно политички непопуларна. Притисци на америчку централну банку због тога ће наставити да расту у наредним месецима.

image