Свет

"Доктор Пропаст": Трећи светски рат је већ почео

Свет ће бити подељен на два дела, предвиђа економиста Нуријел Рубини
"Доктор Пропаст": Трећи светски рат је већ почеоwww.globallookpress.com © Javier Rojas/Keystone Press Agency

Професор Њујоршког универзитета, економиста Нуријел Рубини оценио је у интервјуу за "Шпигл" да је "трећи светски рат практично већ почео", пре свега у Украјини и сајбер простору.

Рубини, који је рекао да више воли титулу "доктор Реалиста" од "доктор Пропаст", позвао се на говор историчара Нила Фергусона који је рекао да би економска криза налик оној из 1970-их била срећна околност у поређењу са ратом из 1940-их.

"Био сам у Вашингтону на састанку ММФ-а. Економски историчар Нил Фергусон је у свом говору рекао да ћемо имати среће ако будемо имали само економску кризу као 1970-их – а не рат као 1940-их. Стручњаци за националну безбедност били су забринути због тога што се НАТО умешао у рат између Русије и Украјине, а Иран и Израел су на путу сукоба. И баш јутрос сам прочитао да Бајденова администрација очекује да ће Кина напасти Тајван пре него касније. Искрено, трећи светски рат је већ почео, свакако у Украјини и сајбер простору", рекао је Рубини.

Сукоб Вашингтона и Пекинга подиже тензије, рекао је он и подсетио да су Сједињене Државе забраниле извоз одређених полупроводника у Кину, као и да САД притискају Европу да прекине трговинске односе са том земљом што, сматра он, неће бити могуће због националне безбедности.

"Трговина, финансије, технологија, интернет: Све ће бити подељено на два дела", рекао је он.

Рубини је побројао и приоритете светских политичара преплављених бројним кризама.

"Наравно, морају да воде рачуна о Русији и Украјини пре него што се побрину за Иран и Израел или Кину. Али креатори политике такође треба да размишљају о инфлацији и рецесији, односно стагфлацији. Еврозона је већ у рецесији и мислим да ће она бити дуга и ружна. Уједињено Краљевство је још горе. Чини се да је пандемија обуздана, али би се ускоро могле појавити нове варијанте ковида. А климатске промене су успорена катастрофа која се убрзава", рекао је он.

Професор је у разговору изразио сумњу да ће политички системи у САД и Европи моћи да се изборе са проблемима, што ће довести до успона десничарских влада или ауторитарних система.

"Забринут сам. Демократије су крхке под великим шоковима", рекао је он.

Нуријел Рубини је постао познат по предвиђању финансијске кризе 2008. године, када га је Волстрит и прозвао "доктор Пропаст".

image