Русија

Генерална скупштина УН није одобрила резолуцију Русије о истрази употребе хемијског оружја

Генерална скупштина УН одбила је да модернизује механизам за истраживање употребе биолошког и хемијског оружја
Генерална скупштина УН није одобрила резолуцију Русије о истрази употребе хемијског оружјаwww.globallookpress.com © Evan Schneider/UN Photo

Kомитет Генералне скупштине Уједињених нација није подржао руски нацрт резолуције којим се предлаже ажурирање механизма УН за истраживање случајева могуће употребе хемијског и биолошког оружја, преносе "РИА новости".

Резолуцију су, осим Русије, поднеле Белорусија, Венецуела, Кина и Никарагва. За је гласало 30, против је било 65 а 77 земаља је било уздржано.

Према речима заменика шефа руске делегације Константина Воронвоца, циљ овог нацрта резолуције је да обезбеди ефикасну употребу механизма као инструмента у области међународне хемијске и биолошке безбедности.

Према његовим речима, Русија се залаже за јачање стручног и техничког потенцијала овог механизма. Он је подсетио да принципи и процедуре за истраживање могуће употребе хемијског и биолошког оружја нису ажуриране од 1990. годибне, када су одобрени резолуцијом Генералне скупштине УН.

Резолуција је предложила да генерални секретр УН затражи мишљење држава чланица о тренутном стању принципа и процедура и евентуалној потреби њиховог ажурирања.

Недавно је Русија затражила од Савета безбедности да покрене међународну истрагу о умешаности Вашингтона у наводни развој биолошког оружја у Украјини.

image