Свет

Хилари Клинтон тражи да Доналд Трамп плати њене судске трошкове

Правни тим Клинтонове описао је Трампову тужбу као "политички трик"
Хилари Клинтон тражи да Доналд Трамп плати њене судске трошковеwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency File/Wiese/face to face

Некадашња државна секретарка Сједињених Америчких Држава Хилари Клинтон тражи од Федералног суда да наложи бившем председнику Доналду Трампу да јој исплати судске трошкове настале током тужбе коју је поднео 2016. године.

Током поменутог судског процеса, Трамп је Клинтонову оптужио да је учествовала у завери за поткопавање његове председничке кампање, тврдећи да је био у дослуху с Русијом.

Правни тим Клинтонове описао је Трампову грађанску тужбу, која је одбачена раније ове године, као неозбиљну и "политички трик".

"Разуман адвокат никада не би поднео ову тужбу, а камоли наставио да је гони након што су захтеви више оптуженика за одбацивањем истакли њене темељне недостатке", поручили су адвокати бивше кандидаткиње за председника САД.

Трамп је у марту поднео грађанску тужбу, наводећи да су Клинтонова, Демократски национални одбор, саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен и више десетина других организовали злонамерну заверу којом су његову кампању оптужили за дослух с Русијом, у намери да нанесу штету његовим изборним резултатима. Према речима бившег председника САД, поменуте гласине коштале су га више од 24 милиона долара.

Адвокати Клинтонове месецима су тврдили да је Трампова тужба политички мотивисана, а судија кога је у септембру именовао бивши председник и супруг Хилари Бил Клинтон одбацио је тужбу, описавши је као "политички манифест". Он је тада оценио да је тужба, "која је непоткрепљена законом наметнула значајан терет како оптуженима, тако и суду".

Трампова адвокатица Алина Хаба оштро је демантовала наводе Клинтонове, описавши их као политички мотивисане.

"Овај захтев, прикладно поднет недељу дана пре избора, није ништа друго до прикривени покушај добијања политичких поена", истакла је Хаба у писаној изјави.

image