Свет

Лансирана Маскова ракета: Понела америчке војне сателите у свемир

"Фалкон хеви", најмоћнија оперативна ракета на свету, лансирана је из Насиног свемирског центра са товаром који је означен као поверљива војна мисија
Лансирана Маскова ракета: Понела америчке војне сателите у свемирwww.globallookpress.com © © Paul Hennessy

Ракета компаније "Спејсикс" Илона Маска успешно је лансирана из Насиног Кенеди свемирског центра на Флориди, а у свемир је понела америчке војне сателите. Целу мисију америчка војска означила је као поверљиву.

Најмоћнија оперативна ракета на свету, како је описује Си-Ен-Ен који је извештавао о њеном лансирању,"Фалкон хеви" четврти пут лети у свемир. Други пут за потребе америчке војске, будући да је један "соко" већ носио експерименталне сателите за потребе Министарства одбране Сједињених Америчких Држава.

Први "Фалкон" полетео је 2018. и у свемир однео ни мање ни више него аутомобил, тесла родстер, који и даље кружи  око Сунца, друга ракета са огромним сателитом за ТВ и телефонске услуге за компанију Арабсат из Саудијске Арабије лансирана је 2019.

После цивилних "испорука" у свемир, два "Фалкона" почела су да носе товаре за америчку војску, с тим што се о овом последњем веома мало зна. Осим што је јасно, према претходним лансирањима, да ракета може да понесе товаре значајне тежине у свемир.

Под шифром USSF-44 нова мисија "Спејсикса" и америчке војске штуро је описана у саопштењу за јавност које цитира Си-Ен-Ен. Команда свемирских система америчке војске навела је да ће распоредити више сателита у орбиту као део свог програма који је усмерен на брзи развој свемирске технологије како би се лакше пратили објекти у свемиру, као и друге активности.

Команда свемирских система није дала додатне информације о овој мисији, наводи се у извештају у којем се подсећа да је америчка војска један од главних покретача ракетне индустрије са уносним уговорима са приватним компанијама попут "Спејсикса" или "Јунајтед лаунч алијансе", заједничке фирме Боинга и Локхед Мартина.

Употреба напредне технологије "Спејсикса" у војне сврхе дошла је у фокус када је почео конфликт у Украјини. Њихови комерцијални сателити "Старлинк", који би корисницима требало да пруже удобност поуздане интернет везе са било којег места на планети захваљујући хиљадама "Спејсиксових" сателита који се налазе у Земљиној орбити, постали су кључни ослонац у комуникацији украјинске војске.

Бројни западни медији анализирали су ефикасност "Старлинка" у војне сврхе, коначно и сама компанија се у тренутку када је најавила да су јој трошкови одржавања сателита у Украјини превисоки и да се повлачи, обратила Пентагону за помоћ.

Заменик директора Одељења за контролу наоружања Министарства спољних послова Константин Воронцов изјавио је недавно да ће Русија напасти западне комерцијалне сателите ако процени да они помажу Украјини у рату називајући их "квазицивилном инфраструктуром". Није именовано о чијим се сателитима ради, али "Старлинк" је једини или бар најраспрострањенији западни комерцијални сателит у Украјини.

Први комитет Уједињених нација усвојио је у уторак нацрт руске резолуције о даљим практичним мерама за спречавање трке у наоружању у свемиру.

Резолуција је добила подршку 124 делегације, 48 је било против, а девет суздржаних, пренео је ТАСС. Резолуција би сада требало да буде детаљније разматрана на Генералној скупштини у децембру. У документу се подвлачи важност предузимања хитних мера како би се заувек забранила употреба оружја у свемиру, употреба силе или претња силом, из свемира на објекте на Земљи или са Земље на објекте у свемиру.

image