Русија

ФСБ спречио украјинску саботажу далековода на Криму

Одузете три високоексплозивне направе, упутства за њихову употребу и дијаграм локације стубова за пренос струје
ФСБ спречио украјинску саботажу далековода на Криму© Tanjug/AP Photo

Федерална служба безбедности је на Криму привела агента Службе безбедности Украјине који је по налогу украјинских специјалних служби планирао да дигне у ваздух далековод, саопштено у Центру за односе са јавношћу руске Федералне службе безбедности, преноси ТАСС.

"Федерална служба безбедности спречила је саботажу коју су планирале украјинске специјалне службе на објекту енергетске инфраструктуре у Републици Крим. Приведен је држављанин Украјине рођен 1978. године, регрутован од стране СБУ", саопштила је ФСБ.

Одузете су му три високоексплозивне направе, упутства за њихову употребу и дијаграм локације стубова за пренос струје у једном од кримских региона.

"Према стручњацима за енергетику, уколико би били оштећени, без струје би остало више од пет хиљада потрошача, укључујући објекте друштвено значајне инфраструктуре полуострва", саопштила је ФСБ.

У односу на притвореника, истражни органи су покренули кривични поступак а остаће у притвору два месеца.

"Проверава се умешаност притвореника у чињење других злочина на територији Руске Федерације", саопштила је ФСБ.

Русија наставља да изводи високопрецизне ударе на украјинску војну инфраструктуру и објекте као одговор на терористичке нападе кијевског режима на руску инфраструктуру.

У Кијеву, Черкаској и Кировоградској области Украјине издато је упозорење за ваздушни напад. Раније је упозорење о ваздушном нападу издато у Харковској, Полтавској, Дњепропетровској и Сумској области.

Русија је почела да удара на украјинску инфраструктуру 10. октобра, два дана након што су украјинске специјалне службе извеле смртоносни терористички напад на руски Кримски мост.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је украјински напад на мост имао за циљ да уништи руску цивилну инфраструктуру. Он је истакао да се Кијев ставио у ранг са најозлоглашенијим терористичким групама и немогуће је више оставити без одговора злочине кијевског режима.

image