Србија и Балкан

Џон Болтон: Сукоб Русије и Украјине је упозорење за Косово

Саветник за националну безбедност Доналда Трампа верује да спољни чиниоци не би требало да се мешају у унутрашња питања
Џон Болтон: Сукоб Русије и Украјине је упозорење за Косовоwww.globallookpress.com © Pavlo Bagmut

Саветник за националну безбедност бившег америчког председника Доналда Трампа Џон Болтон изјавио је за "Политику" да тренутно не види начин за решење кризе у односима између Београда и Приштине, те да се не може постићи стабилност уколико обе стране нису спремне да постигну споразум.

"У том смислу руска инвазија Украјине показује шта може да се деси на европском континенту ако се не реше спорна питања. Стога би лидери Србије и Косова требало да се још више концентришу на налажење решења", изјавио је Болтон и додао да "спољни фактори не би требало да се мешају и да кажу да неко решење није прихватљиво њима, јер би то могло да има последице негде другде."

Потцртавајући да ниједна страна не би требало да прихвати оно што не жели, ипак се осврнуо на пример Северне Македоније и њен дугогодишњи спор око имена с Грчком.

"Ако се преговори препусте ангажованим странама то би дало резултате, јер се у супротном спутава улазак тих земаља у Европску унију и НАТО. Ради заштите својих грађана и стварања бољих економских услова, треба радити на узајамној регионалној безбедности и унапређењу економије", објашњава Болтон.

Упитан да прокоментарише напетости између Републике Српске и власти у Сарајеву, Болтон је рекао да у Дејтонским споразуму постоје извесни недостаци, те да би га требало поново размотрити уколико се жели да БиХ опстане у садашњим границама.

И на ову тему Болтон истиче да нико ко долази са стране, мислећи пре свега на високог представника, не може да има боље решење од људи из Босне и Херцеговине.

Саветник за националну безбедност бившег америчког председника Доналда Трампа осврнуо се и на актуелну нуклеарну кризу у вези са сукобом Русије и Украјине, рекавши да сумња да би Русија могла да употреби нуклеарно оружје.

image