Свет

САД, Саудијска Арабија, Иран: Ко потпаљује нове сукобе у Заливу

За сада нема коментара Ријада и Техерана, ни званичних ни незваничних, на наводе неименованих извора из Беле куће да Иран спрема напад на циљеве у Саудијској Арабији
САД, Саудијска Арабија, Иран: Ко потпаљује нове сукобе у Заливуwww.globallookpress.com © © Staff Sgt. Noah Tancer

Сједињене Америчке Државе забринуте су због претњи Ирана Саудијској Арабији и неће оклевати да одговоре ако буде потребно, рекао је неименовани званичник Беле куће, преноси Ројтерс.

"Забринути смо због претњи и остајемо у сталном контакту са Саудијцима војним и обавештајним каналима. Нећемо оклевати да делујемо како би одбранили наше интересе и партнере у региону", поручено је из Националног савета за безбедност.

Поруке из Беле куће стижу пошто је "Волстрит џорнал" објавио наводе да је Саудијска Арабија поделила са САД обавештајне податке о планирању скорог напада Ирана на циљеве у овој краљевини.

Као одговор на обавештајна сазнања, Саудијска Арабија, САД и неколико околних држава подигли су ниво борбене готовости у војсци, тврди се у тексту који се позива на незваничне изворе.

Према тим наводима, Иран се спрема да нападне не само Саудијце, већ и Ирак, а све са циљем да одврати пажњу од протеста који се догађају у њиховој земљи од септембра.

Сазнања која су објавили медији долазе пре свега из америчких незваничних извора, док се Саудијска Арабија и Иран нису за сада о њима оглашавали, ни званично ни незванично.

Као један од доказа да се односи две државе заоштравају, наводи се да је вођа иранске револуционарне гарде Хосеин Салами упозорио крајем октобра Саудијце да се не ослањају превише на Израел, помињући њихове "слабе тачке". Иран је оптужио САД, Саудијску Арабију и Израел да постичу демонстрације у овој земљи, упозоравајући их да се не мешају у њихова унутрашња питања.

Западни медији подсећају и да је Ријад поздравио потписивање споразума између две заливске земље, Бахреина и Уједињених Арапских Емирата са Израелом 2020. године, као и да је он схваћен као стварање снажне анти-иранске осовине.

Саудијци су, међутим, са Ираном прошле године покренули директне разговоре и до сада одржали неколико састанака како би се смањиле тензије у Заливу, између осталог, и због америчког уплитања у регионална питања.

Наводи о тобожњој одлучности Америке да брани интересе Саудијаца против Ирана стижу у јеку затегнутих односа Ријада и Вашингтона због одлуке ОПЕК+, организације чија је истакнута чланица, уз Русију, и краљевина, да смањи производњу нафте за два милиона барела дневно.

Неколико америчких сенатора тражило је због тога да се замрзну односу са Ријадом, укључујући и продају оружја и војну сарадњу, с тим што их је министар спољних послова Саудијске Арабије у интервјуу за америчке медије подсетио да САД имају значајне војне трупе смештене у њиховој земљи. Ради се о војној бази "Принц Султан", на око 115 километара од Ријада у којој је после напада на саудијске изворе нафте 2019, за шта је такође оптужен Иран, смештено неколико хиљада америчких војника.

Иран се у последње време нашао се на удару оптужби западних земаља да извози дронове Руској Федерацији, што је Техеран демантовао, али што би могао бити још један разлог за заоштравање односа у региону.

image