Свет

Литванија малтретира руске морнаре

Панамском броду на коме је девет руских чланова посаде граничари од средине септембра не дозвољавају прелаз; људима недостају храна, вода, гориво и медицинска помоћ, а брод би ускоро могао да остане без грејања и струје
Литванија малтретира руске морнареwww.globallookpress.com © Winfried Rothermel

Броду на коме су руски морнари није дозвољено да пређе литванску границу више од месец и по дана - теретни брод је усидрен у близини луке Клајпеда од средине септембра.

Морнари су затворени без могућности да набаве храну, воду и гориво. Енергенти ће нестати за неколико дана, а брод ће остати и без струје.

Двојици морнара је потребна лекарска помоћ и већ су два пута хитно одведени у литванску болницу на обали. Иако су лекари препоручили да оболели треба да се врате у Руску Федерацију ради даљег лечења, литвански граничари игноришу ове аргументе и Русима не дају транзитну визу.

Теретни брод "Вива Тринити" пришао је литванској обали у близини луке Клаjпеда 16. септембра под заставом Панаме. Од 20 морнара на броду, девет су Руси. У луци је брод требало да дочека прималац терета, али је комуникација са њим прекинута у последњем тренутку.

"Гориво ће трајати највише десет дана, а користимо га и за производњу електричне енергије. Када гориво нестане, брод ће бити без струје. Неће бити ни топлоте ни светлости. Чак ни сада немамо довољно горива да стигнемо до најближе руске луке", упозорава посада.

На усидреном броду се такође накупља смеће, будући да посада нема где да га баци.

Бројним поморцима је уговор о раду већ истекао, они су заробљени у близини границе, више не примају плату и не знају када ће се вратити кући.

Медицинска помоћ хитно потребна

Поред проблема са снабдевањем, заглављени морепловци не могу да добију потребну медицинску негу.

Будући да не могу да добију визе, члановима посаде је дозвољен излазак на обалу само у хитним ситуацијама, а морнарима Вива Тринитија је ургентна медицинска помоћ била потребна у већ два наврата.

"Два пута смо хитно извођени на обалу, ја и мој колега, такође Рус. Он се разболео 6. октобра, а ја 17. октобра. Моје колено се озбиљно упалило и две ноћи нисам могао да спавам, бол је био неподношљив", рекао је један морнар.

Позиви у помоћ

Посада "Вива Тринитија" и менаџмент компаније "Јунајтед шипинг" која је власник пловила, су се већ обратили свим могућим инстанцама са захтевом да им помогну у ситуацији са литванским граничарима.

Обавештене су и панамске власти, будући да брод плови под заставом те државе.

Чека се одговор Министарства спољних послова Русије, а овим питањем се баве и руске дипломате, наводи представник компаније додајући да литванске власти тренутно одбијају да одговоре на захтеве Министарства спољних послова Русије чак и дуже него иначе.

Синдикатима су се за помоћ обратили и власници брода и чланови посаде, а у Литванији са њима тренутно сарађује представник Међународне уније помораца који помаже тиму у слању апела и комуницира са руским дипломатама.

"Банална русофобија"

Председник московског огранка Руског савеза помораца (СУР) Игор Коваљчук ​​је у интервјуу за РТ изјавио да литвански граничари, највероватније, не желе да дозволе руским морнарима да пређу границу из "политичких разлога".

Граница са Руском Федерацијом је одатле удаљена само сат и по, а слање морнара кући на лечење не кошта ништа. Ипак, литвански граничари дају врло чудне аргументе: кажу да брод није на пристаништу. По нашем мишљењу, ово је јако натегнут изговор. Највероватније је да је у позадини целе ситуације русофобија“, рекао је извор РТ.

Председник московског огранка СУР се нада да ће литванске дипломате бити објективније од граничара. Он, међутим, страхује да би решење проблема могло да буде одложено.

"У Литванији су сада празници и први радни дан је четвртак, али, знате, одлука о захтеву вероватно неће бити донета за неколико сати и највероватније ће потрајати неколико дана. Надамо се да међу дипломатама има адекватних људи који су способни да сагледају целину ситуације. А овај проблем је чисто хуманитаран. Људи се разболе, треба их послати кући на лечење. И то је у потпуности у надлежности локалних власти", закључио је Коваљчук.

image