Свет

Савет безбедности УН није усвојио резолуцију Русије о америчким биолабораторијама у Украјини

Први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански рекао је да су западне делегације заправо саботирале преговарачки процес о нацрту резолуције
Савет безбедности УН није усвојио резолуцију Русије о америчким биолабораторијама у УкрајиниGettyimages.ru © Andrew Burton / Staff

Савет безбедности Уједињених нација није усвојио нацрт руске резолуције о формирању комисије за истраживање војно-биолошких активности у Украјини, преносе РИА Новости.

Русија и Кина су гласале за резолуцију, док су САД, Велика Британија и Француска гласале против. Преостале чланице Савета безбедности, Албанија, Габон, Гана, Индија, Ирска, Кенија, Мексико, Норвешка и Уједињени Арапски Емирати - биле су уздржане.

Први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански рекао је да су "западне делегације заправо саботирале преговарачки процес о нацрту резолуције".

"Запад се боји формирања комисије Савета безбедности Уједињених нација за истрагу околности војно-биолошке активности Сједињених Америчких Држава и Кијева на украјинској територији", изјавио је руски дипломата.

Према његовим речима, западним земљама посебно не одговара што би се комисија састојала од свих чланица СБ, "јер земље Запада покушавају да једнострано одлучују у име целе међународне заједнице".

Министарство одбране Русије раније је открило да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса. На територији Украјине формирана је мрежа од преко 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона.Неке од њих је финансирао и син председника САД Хантер Бајден.

image