Свет

Несташица лекова у Немачкој: Хронични болесници остају без терапије

Произвођачи указују да је несташица проузрокована текућом енергетском кризом и логистичким проблемима
Несташица лекова у Немачкој: Хронични болесници остају без терапијеGettyimages.ru © Jonathan Bachman / Stringer

Немачка се суочава са несташицом лекова, преноси ТВ канал "Дас Ерсте".

Пацијенти у Немачкој који пате од мигрене, астме, као и хронични болесници, попут дијабетичара и срчаних болесника, већ имају потешкоће да обезбеде терапију.

Оцењује се да је несташица проузрокована растућим ценама енергената, као и логистичким проблемима.

Даље се наводи да су фармацеути на овај проблем упозоравали већ неко време, те да листа лекова који нису доступни у апотекама постаје све дужа из дана у дан.

Потпредседница Хамбуршке коморе фармацеута Петра Коле изјавила је да влада "права катастрофа". "Више не можемо набавити ни антипиретике, аналгетике, антибиотике. Несташица психијатријских лекова такође представља велики проблем", упозорила је Коле. 

Немачки Институт за медицинске производе до сада је примио 280 захтева за лекове који се не могу набавити. Упркос томе, ова установа оцењује да је ситуација стабилна.

Произвођачи указују на неколико узрока несташице лекова.

Портпарол немачке Асоцијације произвођача лекова Кристоф Вајнгертнер изјавио је да су "ланци снабдевања прекинути. Главни проблем представљају растуће цене у енергетском сектору, али и потешкоће при набавци споредних супстанци и активних компонената, који се производе код малог броја произвођача."

Колеова се боји да ће се ситуација само погоршати, и предлаже да фармацеути, где је то могуће, припремају поједине лекове попут антипиретика на лицу места, односно у апотекама.

image