Спорт

Шок за ПСЖ у Лиги шампиона, Шпанија спала само на Реал Мадрид

Утакмицама у среду увече окончана је групна фаза Лиге шампиона, а сазнали смо и последња имена тимова који ће у фебруару и марту 2023. играти у осмини финала.
Шок за ПСЖ у Лиги шампиона, Шпанија спала само на Реал МадридAP © Tanjug/Antonio Callani

Окончана је групна фаза Лиге шампиона утакмицама у среду увече, а у шест мечева које су играни у термину од 21.00 часова, видели смо доста узбуђења и једно велико изненађење.

Фудбалери Бенфике успели су да се домогну првог места у групи Х испред фаворизованих Пари Сен Жермена и Јувентуса, Челси и Милан су одрадили свој део посла и пласирали се у осмину финала као најбољи тимови групе Е, док је Шпанија остала са само једним представником међу 16 најбољих тимова Европе.

Претходно су одигране две утакмице у ранијем термину, у оквиру групе Ф, где је Реал Мадрид савладао Селтик 5:1, а Лајпциг екипу Шахтјора из Доњецка 4:0. Но, највише узбуђења у последњим мечевима групне фазе донела је група Х.

Пари Сен Жермен је у Торину савладао домаћи Јувентус 2:1, уз доста проблема, против тима којем је фалила неколицина првотимаца, међу којима је био и Душан Влаховић. Голових Килијана Мбапеа и Нуна Мендеша су довели ПСЖ до 14 бодова од могућих 18, али им ни то није било довољно да освоје прву позицију.

Са ње ће жреб осмине финала чекати Бенфика, која је у Израелу разбила Макаби Хаифу 6:1. Стрелци су били Гонсало Рамос, Петар Муса, Алехандро Грималдо, Рафа Силва, Енрике Араухо и Жоао Марио, а управо је тај последњи погодак у 92. минуту довео Португалце до прве позиције. Била им је потребна победа од пет голова разлике, што су и успели, па су упркос потпуној изједначености на табели са ПСЖ-ом стигли до челне позиције у групи на основу већег броја постигнутих голова у гостима.

За то време, Челси је у Лондону сервирао реванш Динаму за пређашњи пораз у Загребу, пошто су на „Стамфорд бриџу“ славили 2:1 головима Рахима Стерлинга и Дениса Закарије. Претходно је Бруно Петковић донео краткотрајну предност Загрепчанима. Тиме је Челси потврдио прво место у групи, док је на другом месту завршила екипа Милана, после тријумфа 4:0 против Салцбурга. За аустријски тим је свих 90 минута одиграо репрезентативац Србије Страхиња Павловић.

Изненађења није било ни у групи Г. Манчестер сити је савладао Севиљу 3:1 и тако их послао у Лигу Европе. Испадањем Севиље, Шпанија је остала са само једним представником у Лиги шампиона, пошто је и Барселона претходно завршила на трећем месту у групи, док је Атлетико Мадрид потпуно подбацио испадањем из свих европских такмичења. На мечу у Манчестеру, у другом полувремену је за Севиљу играо Немања Гудељ.

У истој групи, Копенхаген је ремизирао 1:1 пред својим навијачима са Борусијом Дортмунд, која је као другопласирана изборила пласман у осмину финала Лиге шампиона. Жреб за ту фазу такмичења на програму је 7. новембра, а мечеви су на програму од 14. и 15. фебруара до 14. и 15. марта 2023. године.

image