Спорт

Историјски тренутак и правило које је гурнуло Бенфику испред ПСЖ-а

Претходно вече у Лиги шампиона донело је очекиване резултате и победе фаворита, али и једну поптуно невероватну и нову ситуацију у елитном такмичењу.
Историјски тренутак и правило које је гурнуло Бенфику испред ПСЖ-аAP © Ariel Sćalit

У Лиги шампиона прво су Реал и Лајпциг обезбедили нокаут фазу, после чега су то исто учинили Милан, Челси, Борусија Дортмунд, Бенфика, Пари Сен Жермен...

И управо у групи у којој су се нашли „орлови“ и „свеци“ догодио се несвакидашњи расплет који је црвене из Лисабона гурнуо изнад много моћнијих Парижана, односно на прво место на табели.

Две екипе су у последње коло ушле са изједначеним бројем бодова, истим међусобним скором, али је клуб са „Парка принчева“ био у предности због много боље гол-разлике.

Екипа Кристофа Галтијеа је очекивано савладала Јувентус 2:1, али је Бенфика захваљујући фантастичном тријумфу на гостовању код Макабија у Хаифи, била боља у „фото-финишу“.

Португалци су тријумфовали резултатом 6:1 и догодила се ситуација да су на крају оба клуба имала по 14 бодова, гол-разлику 16:7 и исти међусобни скор (два пута по 1:1). Због свега наведеног, следећи фактор који је одлучивао био је већи број погодака постигнутих на гостовањима, у чему је Бенфика много боља.

Тим Роџера Шмита, који игра спектакуларно од почетка сезоне (треба се само присетити да су Лигу шампиона почели од трећег кола квалификација), од 16 погодака чак девет је постигао на страни и управо голеада у Хаифи је била одлучујућа за скок на прву позицију.

Стрелци су били Гонзало Рамос, Петар Муса, Алекс Грималдо, Рафа Силва, Енрике Араухо и Жоао Марио.

ПСЖ је од 16 постигнутих само шест комада „спаковао“ у гостима и у у понедељак на жребу бити међу неповлашћенима.

image