Србија и Балкан

Нови закључци ЕУ: Србија недовољно посвећена евроинтеграцијама, увести санкције Русији

Званични Београд одолева притисцима Запада да уведе санкције
Нови закључци ЕУ: Србија недовољно посвећена евроинтеграцијама, увести санкције Русијиwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Европска унија замера Србији "што не показује довољно посвећености европским интеграцијама", па ће од ње захтевати да уведе санкције Русији, пише у нацрту закључака спремних за децембарски самит, преноси Танјуг.

Брисел очекује од Србије да испуни обавезу преузету у оквиру преговарачког оквира и усклади се са рестриктивним мерама Русији, како показала посвећеност европским интеграцијама.

"Констатујући да Влада Србије наставља да проглашава интеграцију у ЕУ као свој стратешки циљ, Савет жали због недостатка показане посвећености овом циљу. У контексту руске 'агресије' на Украјину, Савет очекује од Србије да покаже недвосмислену посвећеност ЕУ и да се заложи за наше заједничке принципе и вредности", наводи се у документу у који је Танјуг имао увид.

Анализирајући овај документ, "Новости" пишу да напори Србије да остане неутрална нису остали незапажени, али Савет ЕУ не жели неутралност, већ јасну осуду Русије.

"Савет се осврнуо и на подршку Србије резолуцијама Генералне скупштине УН, усвојеним као одговор на 'руску агресију', али и упорних неусклађивања са санкцијама ЕУ против Русије и Белорусије", преносе "Новости".

Председник Србије Александар Вучић од почетка специјалне војне операције Русије у Украјини говори да Србија неће увести санкције Русији, те да ће у овом сукобу остати неутрална.

Подсетимо, пре само два дана из Немачке је стигао ултиматум на адресу Србије, у којем неименовани немачки званичник јасно ставља до знања Србији да ће морати да бира између ЕУ и Русије.

Србија мора да одлучи да ли жели да постане чланица Европске уније или да уђе у партнерство са Русијом, Немачка је поручила Београду у уторак, открива "Ројтерс".

"Потреба за доношењем одлуке постаје све хитнија, с обзиром на геополитичка дешавања", рекао је неименовани представник немачке владе.

Оваква претња из Берлина дошла је само два дана пре најављеног самита земаља Западног Балкана у немачкој престоници, у оквиру формата Берлински процес.

Србија и Русија потписале су споразум о дипломатској сарадњи у септембру, на маргинама самита Генералне скупштине УН у Њујорку. Овај споразум наишао је на негативне реакције у западним престоницама, које сматрају да није компатибилан са амбицијама Србије да једног дана постане чланица Европске уније.

image